Komt jouw club ook in actie voor de voedselbank?
Voedselbank

Komt jouw club ook in actie voor de voedselbank?

Gepubliceerd op 8 februari 2024

Het aantal gezinnen dat afhankelijk is van de voedselbank neemt toe, terwijl het aanbod van gezond voedsel afneemt. Samen kunnen we daar wat aan doen. Door deel te nemen aan de voedselbankactie, die de Nevobo samen met andere sportbonden en NOC*NSF organiseert, kun je met jouw club gezinnen in de regio helpen.

April blijkt voor voedselbanken in Nederland een uitdagende maand, omdat de voorraad aan boodschappen, eerder opgebouwd rond de feestdagen in december, tegen die tijd vaak is uitgeput. Daarom roepen wij samen met andere sportbonden en NOC*NSF clubs op om gedurende deze maand boodschappen in te zamelen voor lokale voedselbanken.

Hoe werkt het?

Deelnemende sportclubs bepalen zelf hoe en hoelang ze in april houdbare producten inzamelen. Clubs kunnen de producten in hun clubhuis, kantine of inzamellocatie in kratten verzamelen. De lokale voedselbank in de regio haalt de kratten vervolgens zelf op. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je extra informatie, zoals de contactgegevens van jouw lokale voedselbank, organisatietips en communicatiemiddelen om de actie te promoten.

Gratis proeftrainingen

Mensen die gebruikmaken van de voedselbank hebben vaak geen lidmaatschap bij een sportclub, mogelijk door zorgen over geld en een gebrek aan routine in sporten. Om deze gezinnen welkom te heten, wordt aan deelnemende clubs het verzoek gedaan om een uitnodiging voor gratis proeflessen bij de ingezamelde kratten te doen. Clubs moeten zelf de gratis trainingen regelen, maar kunnen rekenen op ondersteuning van het Jeugdfonds Sport & Cultuur om kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld blijvend bij de club te laten sporten. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan helpen door de contributie, en in sommige gevallen sportkleding, te betalen.

Wat levert het clubs op?

Deelname aan de voedselbankactie is een mooie kans voor clubs om hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben. Zo maken clubs echt een verschil in hun regio. Ook zorgt meedoen voor waardevol contact met de lokale voedselbank en mogelijkheden tot andere samenwerkingen, zoals met het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ten slotte versterkt de deelname het gevoel van verbondenheid en trots binnen de club, omdat leden zich betrokken voelen bij het positieve verschil dat ze gezamenlijk realiseren.

Meld je aan!

Gaat jouw club het verschil maken voor gezinnen in de regio? Meld je voor 15 maart aan via onderstaande button!