Interregionale samenwerking jongensvolleybal

Interregionale samenwerking jongensvolleybal

Gepubliceerd op 14 mei 2019

Nevobo speelt met aangepaste competitievormen in op behoeften clubs en jongensteams.

Hoewel volleybal een explosieve, dynamische sport is, hebben veel volleybalclubs moeite met het vinden, binden en boeien van jongens. Zonde, want ook jongens kunnen hun kracht en energie kwijt op het volleybalveld! Om op korte termijn toch te voorzien in de behoeften, hebben de organisatoren van de regionale jongenscompetities de handen ineen geslagen. Na uitvoerig overleg tussen Nevobo regiokantoor Noord en Oost en een aantal clubs, lijkt de oplossing gevonden. “In het nieuwe seizoen organiseren wij het indelingstoernooi niet meer apart, maar samen”, zegt Rachel Zwartbol van Noord.

Gezamenlijk indelingstoernooi
“Binnen het kwalificatietoernooi speelt elke leeftijdscategorie in één hal, zodat we goed kunnen zien wat het niveau ten opzichte van andere teams is. Zo zullen we de teams beter kunnen indelen”, vervolgt Zwartbol. Bij die indeling voor het nieuwe seizoen zullen de regio’s de betreffende clubs daarbij betrekken. “Clubs die daarvoor in aanmerking komen, gaan we te zijner tijd via de mail informeren.”  

Interregionale Topklasse
De samenwerking tussen de Nevobo regio’s Zuid en West begon in de tweede helft van het huidige seizoen. Nadat in de eerste helft van het seizoen bleek dat er binnen de A-jeugd in de Hoofdklasse weinig jongensteams speelden en omdat er bovendien vraag was naar een tweede seizoenshelft op een hoger niveau, werd gekeken naar de mogelijkheden. 

De regio’s verzamelden input bij verenigingen en blikten ook vast wat verder vooruit, richting seizoen 2019-2020. Het resultaat: In de tweede seizoenshelft werd een Topklasse gevormd waarin de beste teams uit beide regio’s in twee poules tegen elkaar speelden. Aan het einde van het seizoen werden binnen beide poules nog beslissingswedstrijden gespeeld om te bepalen welke teams zouden worden afgevaardigd naar de Nationale Gesloten Jeugdkampioenschappen (NGJK), dit jaar op 25 mei. Speelrechten voor de seniorencompetitie werden ook aan de beslissingswedstrijden gekoppeld.  

“Door het vormen van een interregionale topklasse, speelden de teams meer wedstrijden op niveau, terwijl de reistijden niet veel langer zijn geworden; de teams van regio Zuid bevonden zich vooral in en rond Rotterdam”, blikt Jeroen Ros, competitiemedewerker in West, terug.

Beide samenwerkingen worden op dit moment geëvalueerd. Deelnemende clubs zijn redelijk positief over de nieuwe vormen. “Voor komend seizoen bekijken we of en hoe de samenwerking nog verbeterd kan worden en of we deze wellicht uit gaan breiden naar de B- en C-jeugd. Uiteraard zullen we verenigingen voor wie dit relevant is ruim op tijd informeren.”  

Vragen over de competitie in jouw regio? Mail of bel de competitiemedewerker van jouw Nevobo regiokantoor.