Herziening scheidsrechters- en trainersopleidingen 2025-2026
Opleidingen

Herziening scheidsrechters- en trainersopleidingen 2025-2026

Gepubliceerd op 8 mei 2024

Vanaf het seizoen 2025-2026 zullen zowel de scheidsrechters- als de trainersopleidingen herzien worden. Deze veranderingen hebben als doel de opleidingen beter te laten aansluiten bij de praktijk in de volleybalwereld. Lees verder voor de details van de herziening.

Kwalificatiestructuur Sport (KSS)
De Nederlandse volleybalbond maakt gebruik van de KSS, een overkoepelende structuur die door alle sportbonden wordt gehanteerd. Dit zorgt ervoor dat de competenties voor trainers en scheidsrechters in alle sporten vergelijkbaar zijn. Een niveau 3-trainer in het volleybal zal dezelfde vaardigheden leren als een niveau 3-trainer in bijvoorbeeld basketbal, maar dan toegespitst op volleybal.

Herziening
Periodiek, afhankelijk van veranderingen in de sportwereld, vindt er een herziening plaats van de KSS. Na een kleine aanpassing in 2017 hebben we de afgelopen jaren (vanaf 2022) een grondige herziening doorgevoerd. Hierbij zijn alle niveaus (voorheen waren dit er 5, nu zijn het er 6) onder de loep genomen en aangepast. Deze wijzigingen hebben aanzienlijke invloed op de inhoud van de verschillende opleidingen voor trainers en scheidsrechters.

Vernieuwing
In seizoen 2024-2025 blijven alle opleidingen ongewijzigd. Vanaf seizoen 2025-2026 krijgen zowel de scheidsrechters- als de trainersopleidingen nieuwe namen en inhoud. Ook de licenties worden hernoemd. We realiseren ons dat het even wennen zal zijn aan de nieuwe benamingen, maar we streven ernaar om met deze vernieuwing de opleidingen nog beter aan te laten sluiten op de praktijk.

Enquête
Om jullie wensen en suggesties te verzamelen, zullen we binnenkort een enquête uitzetten. Mocht je nu al ideeën willen delen, dan kun je dit doen via volleybalacademie@nevobo.nl.

We kijken uit naar een succesvolle overgang naar de vernieuwde opleidingen en hopen dat deze bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het volleybal in Nederland.