Herziening regionale en centrale opleidingsprogramma’s

Herziening regionale en centrale opleidingsprogramma’s

Gepubliceerd op 9 januari 2024

De afgelopen jaren bestonden de opleidingsprogramma’s van de Nevobo uit aanbod vanuit de Regionale Trainingscentra (RTC) en de centrale programma’s van: Pré Jeugd Oranje, Jeugd Oranje en Jong Oranje (beach- en zaalvolleybal).

De laatste jaren is het volleyballandschap aanzienlijk veranderd. Zo hebben bijvoorbeeld de volleybalscholen succesvol hun intrede gedaan. Verder blijkt uit onderzoek dat de volleybalverenigingen meer verantwoordelijkheid willen nemen waar het gaat om het opleiden van kansrijke spelers. Het decentraal opleiden van sporters, waarbij niet de prestatie maar de sporter centraal staat, is belangrijk in de ontwikkeling van kansrijke spelers.

Onder andere vanwege de hierboven genoemde ontwikkelingen zullen vanaf het lopende seizoen (2023/2024) een aantal aanpassingen worden gedaan die invloed hebben op de regionale talentontwikkeling.

  1. Vanaf dit seizoen (2023/2024) komen de Pré Jeugd Oranje groepen te vervallen. Dit betekent dat er geen centrale (trainings)programma’s worden gedraaid in de leeftijdscategorie <17 jaar. Wel zullen dit seizoen de bestaande RTC’s hun programma’s blijven draaien.

  2. Vanaf seizoen 2024/2025 zullen de bestaande RTC’s komen te vervallen. Daarmee nemen we ook afscheid van het regionale volleybalaanbod vanuit de Nevobo. In plaats van de RTC’s komt een nieuw programma, waarin de Nevobo regie voert en tevens een nauwe samenwerking opstart met de centrale jeugdprogramma’s (Jeugd Oranje Beach en Jeugd Oranje Zaal).

  3. Vanaf seizoen 2024/2025 zullen zowel bij de meiden als bij de jongens Pré Jeugd Oranje groepen (<17 jaar) starten in verschillende regio’s. Dit zijn talentengroepen waarbij het aanbod wordt georganiseerd vanuit de regio. De Nevobo is en gaat hierover in gesprek met samenwerkingspartners die deze regionale functie willen en kunnen vervullen.

De inhoud en samenwerkingsstructuur van dit programma zal lopende dit seizoen vorm krijgen. Deze tijd is nodig om de kwaliteit van het opleidingsprogramma te borgen, maar ook om de waarde van dit programma in de regio te vergroten.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Richard Rademaker

Richard Rademaker

Projectleider Regionale Talentontwikkeling