Flexibel volleyballen bij Fusion Rotterdam

Flexibel volleyballen bij Fusion Rotterdam

Gepubliceerd op 2 maart 2020

Volleybalvereniging Fusion geeft vervolg aan pilot van flexibel aanbod op multi-sportplatform SportOn.nl.

Vorig jaar werd in Rotterdam een pilot gestart met SportOn, een online sportplatform waar flexibel aanbod bij clubs in de havenstad kan worden geboekt. Fusion Rotterdam is één van de verenigingen die meedoet aan de proef. En hoewel tot nu toe een handjevol mensen via de website de weg naar de club vonden, doet Fusion volgend seizoen graag weer mee: “We geloven in deze nieuwe manier om andere doelgroepen met volleybal in aanraking te laten komen. Tegenwoordig wil je sporters op zoveel mogelijk manieren bereiken; SportOn is een mooie aanvulling op de reeds bestaande social mediakanalen van onze club”, legt voorzitter Robin van der Aa uit.

Volleybal Basics en Volleybal Advanced

Twee van de 25 aangeboden trainingen op SportOn.nl komen van Fusion Rotterdam; Volleybal Basics voor beginners en voor wie eerder heeft gespeeld is er Volleybal Advanced. “Er is honderden keren geklikt op ons aanbod, maar we vermoeden dat het tijdstip van de door ons aangeboden trainingen te laat ligt voor de doelgroep; 25-40-jarigen willen niet tot 22.00 uur trainen. We waren er al bang voor toen we ons aanbod op SportOn.nl plaatsten: omdat de pilot startte toen het seizoen al in volle gang was, konden we onze SportOn-trainingen niet het meest ideale tijdstip geven.” Mede daarom gaat Fusion voor een tweede seizoen op SportOn.nl. “Er staan nog wat beginners op onze wachtlijst, na de zomer laten we die trainen op een aantrekkelijk tijdstip, bij voorkeur van 19.30-21.00 uur. We verwachten dat dat al zal helpen meer mensen via SportOn met onze club en sport kennis te laten maken. Daarnaast gaan we ons ook nadrukkelijker richten op beginners, zij moeten vooral geen drempel ervaren als ze via SportOn bij ons willen leren volleyballen.”

Geringe tijdsinvestering

Wat de clubvoorzitter en zijn bestuur ook over de streep trokken, was de geringe tijdsinvestering: “SportOn.nl zorgt ervoor dat vraag en aanbod bij elkaar komen en verzorgt de communicatie over het sportplatform. Onze tijdsinvestering is alleen het praktisch regelen van ons aanbod: zorgen dat er ruimte, trainingsgenoten en een trainer zijn. Omdat we flexibele sporters komend seizoen bij de beginnersgroep plaatsen, zijn die drie zaken eigenlijk al geregeld.”

Van der Aa zou graag zien dat meer Rotterdamse volleybalclubs zich aansluiten op SportOn.nl: “Flexsporters zoeken heel gericht naar iets wat precies bij hen past, dan is het beter als ze kunnen kiezen uit meerdere verenigingen, groepen en tijdstippen. Ook een passende clubcultuur kan ervoor zorgen dat iemand uiteindelijk besluit zich na een paar flextrainingen bij een vereniging aan te sluiten.”

2e Pilot

De SportOn.nl pilot in Rotterdam krijgt dus een vervolg. “En de intentie is dit jaar nog een pilot in een andere stad te starten”, licht Carlijn Mol, projectleider transitie in de sport bij NOC*NSF, desgevraagd toe. “Vanuit SportOn zorgen we voor een goed platform, verzorgen we de marketing en communicatie, maar begeleiden wij vooral de lokale partijen bij de implementatie. Daarna is de taak aan hen om SportOn duurzaam in het sportaanbod van de stad te verankeren. Deze eerste pilot onderstreept de potentie van het concept, maar er moeten nog wel wat puntjes op de i.” Waar Mol op doelt, is dat bij veel sportclubs weinig tijd en aandacht is voor investeren, uitbreiden en professionaliseren van het sportaanbod. “Dan wordt het lastig je aanbod uit te breiden en zo nieuwe doelgroepen aan je te binden. SportOn.nl kan de club, relatief eenvoudig, behoorlijk wat werk uit handen nemen.”

Wat Mol vooral constateert tijdens de eerste pilot, is het verhaal van Fusion Rotterdam; de site wordt heel vaak bezocht en mensen klikken veel door op het aanbod. “Alleen is dat aanbod vaak niet duidelijk of onderscheidend genoeg, waardoor mensen twijfelen of het wel bij hen past. Ook zijn de tijden vaak niet optimaal, daarin zou nog meer flexibiliteit wenselijk zijn: de conversie van het aanbod checken tot daadwerkelijk boeken is dus nog veel te laag.”

Toch zijn alle betrokkenen partijen vrijwel unaniem enthousiast over het concept. “Vooral gemeenten zien veel potentie in ons platform, maar de actie ligt natuurlijk vooral bij de clubs zelf. Het komende jaar hopen we een positief antwoord te vinden op de vraag of we als georganiseerde sport in staat zijn flexibel aanbod te ontwikkelen dat succesvol is. Want dat daar behoefte aan is, werd overduidelijk uit al het onderzoek dat aan de lancering van SportOn.nl vooraf ging.”

Meer over SportOn

SportOn werd medio vorig jaar door NOC*NSF, sportbonden en de gemeente Rotterdam in de havenstad gelanceerd. SportOn is hét online sportplatform waar flexibel, divers en laagdrempelig sportaanbod bij verenigingen in Rotterdam kan worden geboekt. Een uitkomst voor de multisporter, die graag verschillende sporten op een flexibele manier wil beoefenen. Ook Beach Club Rotterdam, dat beachvolleybal en beachtennis serveert, maakt deel uit van de pilot van het platform.

Clubs in en om Rotterdam kunnen zich aansluiten bij SportOn.nl. Een mooie kans om nieuwe doelgroepen aan je te binden! Neem voor meer informatie contact op met carlijn.mol@nlsport.org.