Eerste Nederlands toernooi Unified Volleybal groot succes

Eerste Nederlands toernooi Unified Volleybal groot succes

Gepubliceerd op 2 oktober 2023

Zondag 1 oktober stond er een bijzonder evenement op het programma: in Huizen werd voor het eerst een Nederlands toernooi Unified Volleybal gespeeld. Het toernooi markeert een volgende stap in de samenwerking tussen Special Olympics en het EU Unified Spikes-project, waar de Nevobo actief aan deelneemt.

Wat is Unified Volleybal?
Unified Volleybal is een inclusieve vorm van volleybal die draait om gelijkheid en participatie in de sport. Een team bestaat uit drie personen met een verstandelijke beperking en drie personen zonder beperking. Het doel is om sport toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of mogelijkheden. Dit sluit aan bij de missie van de Nevobo om volleybal toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Unified Volleybaltoernooi
Het idee voor het Unified Volleybaltoernooi vond zijn oorsprong na het bezoek van Shane van der Horst, vertegenwoordiger van Nevobo, aan een G-volleybalbijeenkomst in Servië eerder dit jaar. Van der Horst werd vergezeld door twee G-volleyballers van Prima Donna Kaas Huizen en hun coach Stefan Beishuizen. De deelname werd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse tak van Special Olympics, de sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, in het kader van Unified Spikes EU Project. Dit project heeft onder meer als doel om G-volleybal te stimuleren en een laagdrempelige toegang te creëren.

Goede basis voor toekomstige evenementen

Beishuizen organiseerde het toernooi in Huizen samen met Natascha Bruers, sports director van Special Olympics Nederland. Er namen zeven teams deel aan het toernooi, die verdeeld waren over twee poules. De thuisspelende teams van Prima Donna Kaas Huizen behaalden een tweede en vierde plek. De winst ging naar het team van Volleybalvereniging Scheldesport uit Terneuzen en het team van Twente ‘05. Bruers kijkt trots en tevreden terug op het evenement: “Het was mooi om te zien dat er zoveel teams aanwezig waren en dat de plannen nu werkelijkheid werden in de vorm van een officieel evenement. De ervaring van dit evenement kan als blauwdruk dienen voor evenementen in de toekomst. Ik denk dat wij een goede basis hebben neergezet afgelopen zondag.”

Meer weten?

Voor wie meer wil weten over het stimuleren van G-volleybal bij clubs, is meer informatie beschikbaar op onderstaande webpagina.