Aan de slag met een rookvrije club

Aan de slag met een rookvrije club

Gepubliceerd op 27 november 2023

De sport wordt rookvrij. Ook de Nevobo zet zich in voor een volledig rookvrije sport in 2025. En daar hebben we jouw hulp hard bij nodig. Maakt jouw club al werk van een rookvrije sportomgeving? Of willen jullie graag rookvrij worden en kunnen jullie daarbij nog wel wat hulp en tips gebruiken? Lees dan snel verder!

Op naar een rookvrije club: wat kun je doen?

Op de website sportrookvrij.nl vind je informatie over hoe jij als club rookvrij kunt worden. Zo is er een stappenplan beschikbaar en kun je gebruik maken van hulpmiddelen om bij jouw leden draagvlak te creëren voor een rookvrije sportclub. Ook kan je jouw club via deze site officieel laten registreren als rookvrij. Tot nu toe gingen al meer dan 2.500 clubs je voor. Zijn jullie de volgende?

Rookvrij-borden voor binnensportclubs

Is jullie club rookvrij of gaat deze rookvrij worden? Laat dit vooral zien aan jullie leden en bezoekers. Dat kan gemakkelijk via de bekende rookvrij-bordjes. De Rookvrije Generatie helpt je als binnensportclub graag verder. Vraag ze naar de mogelijkheden door te mailen.

Campagne ‘De sport wordt rookvrij’ met bekende sporters

Voormalig topsporters Teun de Nooijer, Michaëlla Krajicek en Frank de Boer roepen alle clubs en clubbestuurders van Nederland op om rookvrij te worden. Ze gingen op bezoek bij hun club waar ze als jeugdlid actief waren. Toen roken in de kantine, kleedkamer en langs het veld nog heel normaal was. Inmiddels zijn die clubs rookvrij. Benieuwd naar hun ervaringen? Bekijk onderstaande video.

Sport en roken gaan niet samen

In het Nationaal Preventieakkoord legden sportbonden, NOC*NSF en het ministerie van VWS de ambitie vast voor een volledig rookvrije sport in 2025. Met de campagne ‘De sport wordt rookvrij’ roepen sportbonden en NOC*NSF clubs op werk te maken van een rookvrije sportomgeving. Zodat met name kinderen kunnen genieten van sport in een volledig rookvrije omgeving, niet worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van meeroken of in de verleiding komen om te roken. Dat geldt zowel voor sigaretten als e-sigaretten (vapes). De campagne sluit nauw aan bij de bekende campagne ‘De wereld wordt rookvrij’ van de Rookvrije generatie, en is in nauwe samenwerking met de Rookvrije generatie ontwikkeld.

11 tips voor een rookvrije sportomgeving

Tussen 2018 en 2022 onderzochten het Amsterdam UMC en Tranzo, Tilburg University het rookvrije beleid op verschillende Nederlandse sportverengingen. Uit het onderzoek kwamen elf praktische tips over het vergroten van draagvlak en over de invoering en handhaving van het rookvrije beleid bij clubs.