Opleiding Volleybalscheidsrechter 4 (VS4)

Scheidsrechters met een VS4-diploma mogen wedstrijden in de 1e en 2e divisie fluiten.

In de VS4-opleiding leer je omgaan met allerlei randverschijnselen die op dit hoge niveau kunnen plaatsvinden. De opleiding besteedt bijvoorbeeld veel aandacht aan communicatie en weerbaarheid. Er zijn twee startmomenten voor de VS4: rond april en rond oktober. Bekijk onder het kopje 'downloads' de informatiefolder.

Meld je aan bij de volleybalacademie@nevobo.nl als je op dit niveau wil leren fluiten.

Toelatingsbeleid voor de opleiding VS4
De ambitie van de Nevobo is om op ieder wedstrijdniveau een kwalitatief competente official te hebben, die dankzij duurzame ontwikkeling, in waarde bijdraagt aan een positieve spelbeleving.

Als je wilt doorgroeien naar de nationale competitie dan moet je de opleiding VS4 volgen en gelden er aanvullende eisen daar waar het gaat om instroom en beschikbaarheid. Op alle niveaus zijn scheidsrechters nodig en voor de begeleiding van de wedstrijden in de nationale competities vanaf 2e divisie heren gelden de volgende eisen:

  • Vereist diploma VS4 of gelijkwaardig (voor zitvolleybal ook ZVS). Deelnemers in opleiding voor de VS4 worden tijdens hun cursus ingedeeld in de aanwijsgroep t/m 1e Divisie.
  • Voor promotie naar de Eredivisie geldt een aanvullende opleiding (op dit moment nog VS4 top genoemd). Een cursist aan deze Topopleiding mag maximaal 1 jaar tijdens de opleiding worden ingezet in de eredivisie.
  • Het slagen voor de spelregeltoets (indoor en/of zitvolleybal). Deze wordt afgenomen voorafgaand aan het seizoen. Voor de Eredivisie is een tijdslimiet gekoppeld aan de toets.
  • De scheidsrechters uit de Flexgroep moeten daarnaast de toets van de Topdivisie positief afronden, omdat zij ook ingezet kunnen worden voor wedstrijden in de Topdivisie en lager en ingezet kunnen worden in bekerwedstrijden waarbij een team uit de Topdivisie of lager speelt.
  • Er is een verplichte beschikbaarheid voor alle nationale divisies. Voor de Eredivisie geldt voor een geheel seizoen een minimale beschikbaarheid van 28 wedstrijden, voor de Topdivisie en de 1e Divisie is dat minimaal 21 wedstrijden en voor de 2e divisie heren minimaal 21 wedstrijden. Als een scheidsrechter minder beschikbaar is dan minimaal vereist kan de groepscoördinator besluiten de scheidsrechter wel te accepteren. De scheidsrechter kan dan niet promoveren.

Downloads

Hieronder vind je alle downloads op een rijtje.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Hannie Konings

Hannie Konings

Medewerker Opleidingen
Bijgewerkt op