
Naslag oude opleidingen
Op deze pagina vind je alles over je opleiding als je gestart bent voor 1 juli 2025.
Opleiding Verenigingsexpert
In de opleiding tot Verenigingsexpert leren cursisten hoe zij clubgenoten een Vaardigheidstraining kunnen geven.
Deze bijeenkomst is praktijkgericht aan de hand van wedstrijdsituaties. De training duurt vier uur, waarbij deelnemers, onder leiding van een Nevobo-opleider met de op te leiden scheidsrechters binnen de vereniging aan de slag gaan. Om deze training te kunnen geven hebben we verenigingen nodig die een vaardigheidstraining voor scheidsrechter op 1e/2e klasse-niveau organiseren, waarbij we tegelijkertijd verenigingsexperts kunnen opleiden. Bekijk de activiteitenkalender en meld geïnteresseerde scheidsrechter(s) aan voor een training in de buurt. Staat deze er nog niet tussen? Misschien is het dan mogelijk om de training bij jullie vereniging te organiseren. Neem hiervoor contact op met de volleybalacademie@nevobo.nl.
Hieronder download je de informatiefolder en vind je de link naar het aanmeldformulier 'Vaardigheidstraining Verenigingsexpert'.
Vaardigheidstrainingen 1e & 2e klasse
Voor clubscheidsrechters die hoger willen fluiten dan de 3e klasse, kun je als vereniging een Vaardigheidstraining organiseren. In die training is veel aandacht voor praktische vaardigheden, zoals de officialsgebaren en communiceren met spelers in en rondom het veld.
Alles staat in het teken van het spelplezier van alle betrokkenen. Een examen is niet nodig, want iedereen die de Vaardigheidstraining heeft gevolgd (en eerder het Spelregelbewijs heeft gehaald), mag fluiten in de 1e en 2e klasse. Wanneer je al een verenigingsexpert in huis hebt, kan die persoon de vaardigheidstraining geven. Je hoeft dan alleen achteraf de deelnemers door te geven. Wanneer je een opleider van de Nevobo wil inhuren, kun je het 'Aanvraagformulier opleider voor vaardigheidstraining' invullen en via het mailadres op het formulier naar ons versturen.
Hieronder vind je alle formulieren op een rijtje.
Opleiding Volleybalscheidsrechter 3 (VS3)
Scheidsrechters die hoger willen fluiten dan de regionale 1e klasse, kunnen terecht bij de opleiding Volleybalscheidsrechter 3 (VS3)
Binnen de VS3 leren deelnemers goed samenwerken met alle betrokkenen en een consequente, technische lijn te hanteren. Je leert fluiten op promotieklasse en mogelijk 3e divisie.
De VS3 kent een persoonlijk leertraject, dus helemaal afgestemd op jou. Na je aanmelding krijg je een persoonlijk gesprek met een leercoach die met jou bekijkt wat jouw leerroute gaat worden.
Lees voor aanmelding de informatiefolder en de inschrijfvoorwaarden goed door. Je download de bestanden hieronder. De workshops die we jaarlijks in twee blokken tussen september en maart organiseren vind je, zodra de data bekend zijn, in de activiteitenkalender.
Hieronder vind je alle formulieren op een rijtje.
Opleiding Volleybalscheidsrechter 4 (VS4)
Scheidsrechters met een VS4-diploma mogen wedstrijden in de 1e divisie fluiten.
In de VS4-opleiding leer je omgaan met allerlei randverschijnselen die op dit hoge niveau kunnen plaatsvinden. De opleiding besteedt bijvoorbeeld veel aandacht aan communicatie en weerbaarheid. Het startmoment voor de VS4 is rond april. Bekijk onder het kopje 'downloads' de informatiefolder.
Meld je aan bij de volleybalacademie@nevobo.nl als je op dit niveau wil leren fluiten.
Toelatingsbeleid voor de opleiding VS4
De ambitie van de Nevobo is om op ieder wedstrijdniveau een kwalitatief competente official te hebben, die dankzij duurzame ontwikkeling, in waarde bijdraagt aan een positieve spelbeleving.
Als je wilt doorgroeien naar de nationale competitie dan moet je de opleiding VS4 volgen en gelden er aanvullende eisen daar waar het gaat om instroom en beschikbaarheid. Op alle niveaus zijn scheidsrechters nodig en voor de begeleiding van de wedstrijden in de nationale competities vanaf 1ste divisie gelden de volgende eisen:
- Vereist diploma VS4 of gelijkwaardig (voor zitvolleybal ook ZVS). Deelnemers in opleiding voor de VS4 worden tijdens hun cursus ingedeeld in de aanwijsgroep t/m 1e Divisie.
- Voor promotie naar de Eredivisie geldt een aanvullende opleiding (op dit moment nog VS4 top genoemd). Een cursist aan deze Topopleiding mag maximaal 1 jaar tijdens de opleiding worden ingezet in de eredivisie.
- Het slagen voor de spelregeltoets (indoor en/of zitvolleybal). Deze wordt afgenomen voorafgaand aan het seizoen. Voor de Eredivisie is een tijdslimiet gekoppeld aan de toets.
- Er is een verplichte beschikbaarheid voor alle nationale divisies. Voor de Eredivisie geldt voor een geheel seizoen een minimale beschikbaarheid van 28 wedstrijden, voor de Superdivisie is dat minimaal 21 wedstrijden en voor de Topdivisie en 1ste divisie minimaal 14 wedstrijden. Als een scheidsrechter minder beschikbaar is dan minimaal vereist kan de groepscoördinator besluiten de scheidsrechter wel te accepteren. De scheidsrechter kan dan niet promoveren.
Hieronder vind je alle downloads op een rijtje.
Volleybalscheidsrechter 4 TOP (VS4 TOP)
Scheidsrechters die een VS4 TOP diploma hebben, mogen wedstrijden op de twee hoogste nationale niveaus fluiten: de Eredivisie en de Superdivisie.
Scheidsrechters die promoveren van de Topdivisie naar de Superdivisie zijn verplicht om de VS4 TOP te volgen. Bekijk hieronder de informatiefolder. Wie voor dat hoogste nationale arbitragepodium wil gaan, moet voorgedragen worden.
Hieronder vind je alle formulieren op een rijtje.
Opleiding Beachscheidsrechter (BVS)
Na het volgen van de opleiding Beachscheidsrechter word je ingezet als official tijdens beachvolleybalwedstrijden in de Topdivisie.
Door middel van begeleiding en beoordeling kun je zelfs doorstromen naar de Eredivisie. De opleiding bestaat uit drie dagen, waarbij je een dagdeel theorie hebt en daarna wordt ingezet als official bij de Topdivisieteams tijdens een Beachvolleybaltoernooi. Je wordt hierbij begeleid door een leercoach en praktijkbegeleider.
Hieronder vind je alle formulieren op een rijtje.
Opleiding Zitvolleybalscheidsrechter
De zitvolleybalscheidsrechter 3 leidt wedstrijden op 1e en 2e divisie zitvolleybal.
De opleiding is een aanvullende module op de opleiding Volleybalscheidsrechter 3. In de opleiding leer je om te gaan met de specifieke context van zitvolleybal zoals bijvoorbeeld spelregels en waarneming.
Hieronder vind je alle formulieren op een rijtje.
