
#Zijfluittop
Hoewel de man-vrouwverhouding van clubscheidsrechter aardig in evenwicht is (55/45%), is het aantal vrouwen dat Promotieklasse of hoger fluit behoorlijk in de minderheid; slechts 10% van die arbiters is vrouw. Zonde!
Vrouwen kunnen namelijk net zo goed fluiten als mannen. Om de dames daarvan te overtuigen, maken wij deel uit van de sportbrede campagne #Zijfluittop, en initiatief van NOC*NSF, Nevobo en nog zes andere bonden.
Een filmpje van arbiter Hélène Geldof in actie tijdens een Eredivisiewedstrijd maakt deel uit van de campagne om meer vrouwen op de bok van (inter)nationale wedstrijden te krijgen.
Daarnaast is er een impressie gemaakt van de kick-off bijeenkomst en de bijeenkomsten waar onder andere een aantal vrouwelijke toparbiters hun ervaringen delen.
Weerbaarheid en beschikbaarheid
De belangrijkste belemmerende factor in deze is weerbaarheid, zo bleek uit onderzoek. Met de juiste begeleiding en tools kunnen wij en jouw vereniging de dames hier echter veel hulp in bieden. Daarnaast kan het spelen van je eigen wedstrijd een obstakel zijn. Een carrière als bondsscheidsrechter en speler gaan echter, zeker de eerste jaren, prima hand in hand.
WINS
Binnen praktisch alle sporten zijn er te weinig vrouwelijke officials als je dit vergelijkt met de deelname van mannen én vrouwen in de sport. Vanuit Europa, via EOSE (European Observatiore of Sport and Employment) en met behulp van financiering door de Europese Unie via het Erasmus+ sportprogramma, is het zogeheten WINS project op 1 januari 2021 gestart om meer vrouwelijke officials te werven. Het project loopt tot en met 31 december 2023. Er is een eerste Europese enquête onder deze doelgroep uitgezet om te weten te komen van de meningen, gedachten, wensen en behoeftes die leven onder alle vrouwelijke official. In de loop van 2022 wordt de analyse verwacht die gedeeld zal worden met alle nationale sportbonden in Nederland. Uiteindelijk moet eind 2023 er een pakket liggen van best practises voor werving én behoud van vrouwelijke officials.