Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 09-11-2020

Sporten, ook in tijden van corona!

Hoe kun je trainen met zoveel regels? Zoeken we de randjes niet op? Wat kunnen we doen als de gemeente de hal sluit? Wij gaven antwoord tijdens de webinar ‘Trainen met coronaregels, hoe doe je dat?’.

Afgelopen vrijdag vond de webinar ‘Trainen met coronaregels, hoe doe je dat?’ plaats. John Stubbe, Allard Jongsma en Peter van Tarel namen de aanwezigen mee in hun ideeën en gaven toegang tot concrete oefeningen waarmee iedere trainer direct aan de slag kan. Ook was er ruimte om vragen te stellen en zorgen te uiten. De veelvoorkomende vragen die tijdens de webinar werden gesteld delen we graag met jullie. 

Zoeken we de randjes niet op? 
De vraag ‘Zoeken we de randjes niet op?’ kwam meermaals voorbij en dat begrijpen we heel goed. De maatregelen per 14 oktober worden tot in ieder geval half december verlengd en zijn zelfs voor een periode van in ieder geval 2 weken aangescherpt. Kortom, er wordt alles aan gedaan om het virus de kop in te drukken. Maar moeten we dan niet even stoppen met het geven van training aan de leden 

De overheid heeft er bewust voor gekozen om sporten voor volwassenen niet te verbieden. Zij is zich ervan bewust dat sporten en bewegen voor iedereen belangrijk is, juist nu. Zo blijf je mentaal en fysiek fit. Uiteraard is het daarbij wel van belang dat iedereen zich houdt aan de geldende maatregelen.  

Net als de maatregelen van de afgelopen maanden, is de lijn die we nu hanteren in samenspraak met andere sportbonden, NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zorgvuldig tot stand gekomen. 

De gemeente verbiedt ons te trainen. Wat kunnen we hieraan doen? 
Sommige gemeenten besluiten de sportaccommodaties te sluiten, terwijl de overheid sporten, met in achtneming van de geldende maatregelen, aanmoedigt. Mocht jouw gemeente de keuze hebben gemaakt de sportaccommodatie te sluiten, laat het ons dan weten. Wij sturen jouw melding door naar NOC*NSF die op haar beurt Vereniging Sport en Gemeenten op de hoogte brengt van de situatie. Zij zullen op basis van melding contact opnemen met de betreffende gemeente om de mogelijkheden te onderzoeken, zodat wellicht de accommodatie weer toegankelijk is voor jouw leden. 

Laat het ons weten! 
Heeft jouw gemeente de sporthal gesloten? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar peter.van.tarel@nevobo.nl. Omschrijf kort de situatie, in welke gemeente deze situatie zich voordoet en vermeld daarbij ook de naam van jouw vereniging. Vervolgens ondernemen wij de benodigde acties. 

Mogen er meerdere groepjes van 2 personen op een veld trainen? 
Dit is een vraag waar veel verenigingen tegenaan lopen. Voor senioren van 18 jaar en ouder wordt geadviseerd met één groepje van 2 personen per helft van een volleybalveld (in de lengte of in de breedte) te trainen. Indien de ruimte het toelaat, de groepjes duidelijk afgebakend zijn, niet mengen en het herkenbaar is welke sporter bij welk groepje hoort, kun je dit naar de mogelijkheden op locatie anders invullen, bijvoorbeeld met vier groepjes van 2. Kortom, er zijn mogelijkheden om dit op meerdere manieren in te richten. Zie hiervoor de voorbeeldoefeningen en veldorganisatie van John Stubbe. 

De regel blijft dat aan een oefening/spelvorm maximaal 2 personen tegelijk meedoen. Tevens geldt het maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte.  

FAQ Indoor volleybal 
Praktische vragen als deze vind je terug in de FAQ Indoor volleybal. Deze vind je op de speciaal ingerichte pagina Organisatie indoor volleybal. 

Trainen met coronaregels, hoe doe je dat? 
John Stubbe heeft samen met collega-trainers een overzichtelijk document met oefeningen voor tweetallen opgesteld waar iedereen gebruik van mag maken. Ook heb je met dit document beschikking tot een voorbeeld veldorganisatie, zodat je op een veilige en verantwoorde manier trainen kunt geven aan je leden. 

Raadpleeg Oefeningen voor tweetallen 

Organisatie indoor volleybal  
Om volleybal verantwoord en veilig te organiseren, hebben wij speciaal voor de verenigingen een pagina ingericht waar alle informatie en hulpmiddelen te vinden zijn. Denk hierbij aan de protocol verantwoord sporten, een overzicht met meestgestelde vragen van NOC*NSF en daarbij vind je er ook altijd de meest actuele FAQ Indoor volleybal. Check hiervoor de pagina Organisatie indoor volleybal.  

Ga naar Organisatie indoor volleybal 

Wij staan voor je klaar!  
Heb je vragen over de inhoud van het protocol? Neem dan contact op met de medewerkers wedstrijdwezen uit jouw regio. Mocht je bij het maken van de afspraken met je gemeente vragen hebben of vastlopen, de accountmanagers van de Nevobo uit jouw regio helpen je graag. Voor algemene vragen over de toepassing van het protocol kun je contact opnemen met Janine Pleizier via janine.pleizier@nevobo.nl.