Vacature projectleider inclusie

Vacature projectleider inclusie

Gepubliceerd op 4 september 2023

Wil jij je inzetten voor het vergroten van inclusie binnen de volleybalsport? En heb jij ideeën hoe we volleybalclubs kunnen helpen inclusiever te worden? Hoe we kunnen zorgen dat iedereen zich thuis kan voelen in onze mooie sport? En hoe we als bondsorganisatie ook zorgen dat onze eigen organisatie een voorbeeld is op het gebied van inclusie? Dan ben jíj misschien wel de projectleider die wij zoeken!

Waarom een projectleider inclusie?

Als volleybalsport staan we voor een inclusieve sport; sport waar geen ruimte is voor uitsluiting op welke grond dan ook. De Nevobo gelooft in de kracht van de sportvereniging, waar mensen elkaar vanuit de verbinding met volleybal en gezamenlijke overtuigingen ontmoeten in een vertrouwde en geborgen omgeving. Sporten biedt ook een uitvlucht voor de dagelijkse hectiek en ontwikkelingen. Het zal daarbij ook steeds belangrijker worden dat de volleybalgemeenschap laat zien waar ze voor staat en hoe ze haar verantwoordelijkheid neemt voor wat er om ons heen gebeurt rondom bijvoorbeeld saamhorigheid en inclusie. Daarom gaat sport niet alleen meer over de sportieve maar juist ook over de maatschappelijke waarde.

Binnen de volleybalsport is er een behoorlijke tolerantie voor mensen van verschillende achtergronden, geaardheid en overtuigingen. Toch is dit niet vanzelfsprekend en zijn we er nog niet. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat sporters en bestuurders veelal niet afwijzend staan tegenover seksuele diversiteit in de sport. Tegelijkertijd beschouwt nog steeds een substantieel deel van voornamelijk mannelijke teamsporters een groeps-/verenigingscultuur waar homo-onvriendelijke opmerkingen en grappen worden gemaakt als ‘normaal’. En hoewel de volleybalgemeenschap bekend staat als erg sociaal, is meer aandacht voor een warm welkom, meer betrokkenheid en verbinding tussen doelgroepen wenselijk. Zowel op het gebied van voorlichting maar bijvoorbeeld ook met betrekking tot het aanbod.

Zo hopen we dat iedereen met veel plezier kan sporten, zich thuis voelt en zichzelf kan zijn in een prettige omgeving bij een volleybalclub naar keuze.

En daar hebben we jou voor nodig!

Jouw nieuwe functie

Als projectleider inclusie ben je verantwoordelijk voor het coördineren van de uitrol van het programma ‘Onze club is van iedereen’ binnen Nevobo. De KNVB, waar het programma ‘Ons voetbal is van iedereen’ al draait sinds 2020, is bereid om kennis te delen en over te brengen om waar kan te helpen bij de bonden die in de periode 2023-2025 aan de slag gaan met het programma ‘Onze club is van iedereen’.

Dit programma ‘Onze club is van iedereen’ bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Trainingsprogramma voor clubs uitzetten
 2. (Door) ontwikkeling van het eigen inclusie beleid Nevobo
 3. Stimuleren van supportive communicatie
 4. Verbinding maken naar onderzoek

Wij zijn op zoek naar een projectleider die hier samen met andere collega’s binnen de Nevobo een succes van wil gaan maken. Je werkt onder verantwoordelijkheid van de verantwoordelijke programmamanager en wordt ondersteund door collega’s op het bondsbureau.

Wat ga je precies doen?

Je bent verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Het uitwerken en opstellen van een actieplan ‘Onze volleybalclub is van iedereen’ in samenwerking met relevante afdelingen binnen Nevobo zoals HR, communicatie en sportontwikkeling;
 • Sturen op de beoogde resultaten uit het actieplan;
 • Bijdragen aan het monitoren en evalueren van het actieplan;
 • Het (mede)ontwikkelen van benodigde sportspecifieke tools en goede voorbeelden;
 • Het (mede) ontwikkelen van communicatie en evt. tools om volleybalclubs te inspireren om werk te maken van inclusie;
 • Het opbouwen van een netwerk, leggen van verbindingen en benaderen van clubs om hen te bewegen deel te nemen aan het programma;
 • Informeren en afstemmen met Adviseurs lokale sport en gemeenten of lokale sportorganisaties van deelnemende sportclubs;
 • (Mede) organiseren van bijeenkomsten en activiteiten voor clubs;
 • Verkennen hoe het huidige Nevobo beleid gericht op inclusie functioneert, welke initiatieven er mogelijk zijn om dit te optimaliseren en in samenspraak met de HR manager stappen zetten om deze initiatieven op te pakken;
 • Het (mede)ontwikkelen van een (communicatie)aanpak om sporters en clubs als ‘ambassadeurs’ / ‘hot spots’ via de (sociale) mediakanalen van Nevobo een podium te geven en support te geven.
 • Aanspreekpunt zijn en verbinding maken vanuit relevante onderzoeken gericht op inclusie. Zo wordt er vanuit het sportbrede programma bijvoorbeeld samen gewerkt met het ‘Erasmus Center for Sports integrity & Transition’ (ESPRIT) en zijn er ook lopende onderzoeken vanuit andere organisaties.

Wat breng jij mee?

Word je warm van wat je tot nu toe hebt gelezen? Check dan of je past bij wat we in de projectleider inclusie zoeken:

 • Je hebt kennis van en ervaring met inclusie binnen (sport)organisaties.
 • Je hebt HBO werk- en denkniveau, met minimaal 2 jaar ervaring als projectleider of in een vergelijkbare functie.
 • Je bent een enthousiast en inspirerend persoon die weet aan welke knoppen je moet draaien om het beste resultaat te bereiken.
 • Op een positieve manier werk je aan het bouwen van relaties.
 • Je ziet de stip op de horizon én weet welke kleine stappen er nodig zijn om dat grotere doel te bereiken.
 • Je bent een projectleider maar ook een teamspeler.
 • Je kunt goed samenwerken met collega’s, sportprofessionals en vrijwilligers.
 • Je kunt hoofdzaken van bijzaken onderscheiden en belangen van verschillende partners herkennen en met elkaar en het bondsbeleid verbinden.
 • Je bent flexibel en bereid om in de avonden of in het weekend op pad te zijn.

Over ons

De Nederlandse Volleybalbond is de overkoepelende organisatie voor zaal, beach- en zitvolleyballers in Nederland. We houden ons onder andere bezig met het ondersteunen van verenigingen en hun leden en het organiseren van competities en (internationale) evenementen. Met ruim 100.000 actieve leden, 600.000 mensen die graag volleyballen, jaarlijkse topsportevenementen en miljoenen fans van de nationale teams is de Nevobo een bond die maatschappelijke impact wil maken en daaraan actief partners wil verbinden. De Nevobo staat voor een inclusieve volleybalsport en vertaalt dit ook naar de organisatie. De Nevobo is in alle Olympische en Paralympische disciplines actief en geeft met haar topsportbeleid invulling aan de realisatie van de ambities op topsportniveau.

Wat wij je bieden

 • Onderdeel worden van een team van ervaren sportprofessionals die in een positieve en informele sfeer met elkaar samenwerken;
 • Een kans om een bijdrage te leveren aan een inclusieve volleybalsport;
 • Een contract/opdracht voor 8-12 per week (met de mogelijkheid tot verlenging van je contract/opdracht indien de ontwikkelingen dat toe laten) tegen een passende vergoeding (schaal 9 CAO sport);
 • Aandacht voor (persoonlijke) ontwikkeling. Je kunt bij ons trainingen volgen en samen met je leidinggevende reflecteer je regelmatig op je eigen ontwikkelwensen;
 • Volledige OV-vergoeding en/of reiskostenvergoeding op basis van werkelijk gereden km’s en/of een thuiswerkvergoeding;
 • Een laptop en telefoon.

Op dit moment staat er ook een vacature uit voor ‘Projectleider zit- en g-volleybal’. We zien het als een mogelijkheid dat je met beide opdrachten aan de slag te gaat en zowel de rol als ‘Projectleider inclusie’ als ‘Projectleider zit- en g-volleybal’ gaat vervullen. Als dit je wat lijkt dan mag je dit in je motivatie en CV integraal meenemen. Dit is voor ons geen voorwaarde; beide opdrachten kunnen ook door verschillende personen worden ingevuld.

Heb je interesse?

Mail dan je CV en motivatie vóór 22 september naar Nevobo, ter attentie van Marit Schepers (HR manager/marit.schepers@nevobo.nl) en Janine Pleizier (Programmamanager/ janine.pleizier@nevobo.nl). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Janine.

De eerste ronde gesprekken zullen plaatsvinden op 28 en/of 29 september.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.