Duurzaamheid en volleybal komen samen tijdens de VNL in Apeldoorn
VNL

Duurzaamheid en volleybal komen samen tijdens de VNL in Apeldoorn

Gepubliceerd op 8 juli 2025

Tijdens de Volleyball Nations League in Omnisport (9-13 juli) is ook duurzaamheid een belangrijk thema. Het toernooi is zelfs uitverkoren voor een belangrijk landelijk onderzoek, dat aan de basis staat voor een nog duurzamere aanpak van topsportevenementen in Nederland. 

Onderdeel van landelijk versnellingsprogramma 
De VNL in Apeldoorn is één van zes topsportevenementen die deelnemen aan het landelijke Versnellingsprogramma Duurzame en Circulaire Topsportevenementen. Dit programma, onder leiding van duurzaamheidsexperts Copper8 en More2Win, helpt organisatoren bij het meten van hun CO₂-uitstoot en het nemen van gerichte, duurzame maatregelen. Via monitoring en kennisdeling inspireert het programma ook andere evenementen in Nederland. Bij de VNL neemt Christiaan Varenhorst de taak op zich om een aantal onderzoeken uit te voeren. De oud-beachvolleyballer zet zich al enige tijd in op dit terrein. "Vanuit werkzaamheden voor de Nevobo ten aanzien van de duurzaamheidsmonitor ben ik me bewuster van de impact van dagelijkse acties tot verre reizen."

Duurzame locatie 
Omnisport Apeldoorn heeft het Green Key Goud certificaat. Dit is de internationale standaard voor duurzame sportaccommodaties. Deze erkenning laat zien dat het sportcomplex op alle fronten inzet op milieuzorg en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk aan afvalscheiding, energiebesparing, bewust watergebruik en het gebruik van eerlijke producten.  

Bomen planten voor een koelere aarde 
Als onderdeel van de duurzaamheidsinspanningen tijdens de Volleyball Nations League in Apeldoorn zijn door de Nevobo via WeForest tien bomen geplant in Pontal, Brazilië. Deze aanplant vertegenwoordigt 50 m² hersteld bosgebied en maakt deel uit van een groter herbebossingsproject in tropische, bedreigde ecosystemen.  

De impact gaat verder dan alleen CO₂-compensatie. Door het planten van meer dan 120 verschillende boomsoorten, waaronder zes bedreigde soorten, wordt actief bijgedragen aan het vergroten van de biodiversiteit in de regio. De herstelde bossen vormen een veilige habitat voor bedreigde diersoorten zoals de zwarte leeuwtamarin en de jaguar. 

Lokale, gezonde en duurzame voeding 
Tijdens het evenement is er extra aandacht voor gezonde en duurzame voeding. Omnisport ondertekende eerder het Convenant Gezonde Sportevenementen en volgt de richtlijnen van JOGG. Er wordt gezorgd voor een groter aanbod van gezonde producten, standaard volkoren broodjes en bewuste promotie van verantwoorde keuzes. 

De maaltijden voor spelers, bezoekers en medewerkers zijn zoveel mogelijk samengesteld uit biologische, lokaal geproduceerde producten. Koffie van PURO, Pukka-thee (biologisch, fairtrade en plasticvrij verpakt) en producten van Eerlijk & Heerlijk vormen de basis. Ook wordt voedselverspilling tegengegaan door porties aan te passen aan de werkelijke behoefte. Voor de VIP-catering wordt op verzoek van de Nevobo onder meer vegetarisch gekookt.  

Slim gebruik van materialen 
Omnisport werkt actief aan circulair materiaalgebruik. Inktcartridges worden ingezameld voor Stichting AAP en afval wordt verwerkt tot groene stroom via het programma Waste to Energy. Drinkbekers worden ingezameld via hoogwaardige recycling (Renewi) of herbruikbare Apeldoorn Cups. PET-flessen voor frisdrank en water worden apart ingezameld. 

Tijdens het evenement geen plastic accreditaties en ook de kledingkeuze wordt meegenomen in de verduurzaming. Daarnaast worden er 150 paar Mizuno-schoenen verstrekt aan deelnemers, waarmee onnodige verzending en verpakkingen worden vermeden. 

Bewust watergebruik 
Water is een kostbare hulpbron en tijdens de Volleyball Nations League wordt daar bewust en verantwoord mee omgegaan. Omnisport Apeldoorn is uitgerust met waterbesparende voorzieningen, zoals toiletten met een beperkte doorstroomsnelheid. Hierdoor wordt het totale waterverbruik aanzienlijk teruggedrongen zonder in te leveren op comfort voor bezoekers en sporters. 

Daarnaast zet de organisatie in op bewustwording. Bezoekers en deelnemers worden via zichtbare campagnes aangespoord om verantwoord om te gaan met water, bijvoorbeeld door het gebruik van herbruikbare drinkflessen te stimuleren.   

Reizen naar het toernooi 
Om de uitstoot van vervoer te beperken, stimuleert de organisatie bezoekers om met het openbaar vervoer te komen. Omnisport ligt op slechts vijf minuten lopen van station Apeldoorn De Maten en op tien minuten van station Osseveld. Mogelijk wordt er ook aangesloten bij het landelijke programma ‘Vergroenen Reisgedrag’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, om bezoekersgedrag verder te verduurzamen. 

Slimme en schone energie  
Het sportcomplex maakt gebruik van warmte- en koudeopslag, warmtepompen en volledig groene stroom. In 2023 werd alle verlichting in de Wieler-Atletiekhal en Topsporthal vervangen door energiezuinige LED-verlichting. In deze hal worden de VNL-wedstrijden ook gespeeld. Zo blijft de energie-impact van het evenement tot een minimum beperkt.