Actief aanbieden trainingen en opleidingen belangrijk onderdeel voor werven scheidsrechters
Officials

Actief aanbieden trainingen en opleidingen belangrijk onderdeel voor werven scheidsrechters

Gepubliceerd op 7 mei 2025

Geen wedstrijden zonder scheidsrechters. Daarom hebben de volleybalclubs met teams uit de Promotieklasse of hoger de afspraak gemaakt om scheidsrechters aan te leveren. Ter voorbereiding op het seizoen 2025/2026 zorgen de verenigingen ervoor dat er voldoende scheidsrechters beschikbaar zijn. Verschillende clubs hebben hun eigen manier gevonden om ervoor te zorgen dat deze belangrijke taak wordt uitgevoerd.

Lastenverdeling
Bij Volley Zuid, waar de aanwas van nieuwe scheidsrechters al jaren op orde is, kiezen ze ervoor om het aantal benodigde punten te verdelen over de teams die Promotieklasse of hoger spelen. Daarbij is communicatie met de teams belangrijk volgens voorzitter Michel van Jaarsveld. ‘Mocht een team op promoveren staan, lichten we ze in zodat ze weten wat de consequenties zijn op het gebied van scheidsrechters leveren.’ Daarnaast is het actief aanbieden van trainingen en opleidingen een belangrijk onderdeel in het werven van scheidsrechters bij Volley Zuid, vertelt Van Jaarsveld. ‘Ga gelijk met een persoon in gesprek als je ziet dat diegene enthousiast is, of een talent is. Daar moet je gretig op zijn.’

VC WIK leverde de afgelopen twee seizoenen meer scheidsrechterspunten dan nodig is. Vorig seizoen verdubbelde het aantal benodigde punten voor de vereniging wegens de deelname aan hogere competities. ‘Dat was een mooie uitdaging, maar uiteindelijk is het gelukt’, zegt scheidsrechtercoördinator Pepijn Vonk daarover. ‘Ik denk dat het bij ons het beste te definiëren is als lastenverdeling. Wij hebben gezegd dat ieder team haar eigen punten levert.’ Zo komt de druk niet op de schouders van één persoon te liggen volgens Vonk, en is het meer behapbaar voor de spelers.

Mond-tot-mondreclame 
Nadat studentenvereniging ESVV Hajraa, met hun snelle doorstroom, eerst moeite had met het vinden van voldoende scheidsrechters, heeft de club daar nu een weg in gevonden. Mond-tot-mondreclame zou hier een grote rol in hebben gespeeld volgens wedstrijdsecretaris Fedra de Haan. ‘Mijn voorgangers hebben veel mensen die nu regionaal fluiten mondeling aangesproken en gevraagd of zij regioscheidsrechters wilden worden. We hebben ook ieder jaar een eindejaarenquête waarin we de vraag stellen of leden regioscheidsrechter zouden willen worden. Daarmee vullen we eigenlijk onze scheidsrechters altijd wel goed aan.’ Daarnaast regelt de vereniging ieder jaar een klein bedankje voor de scheidsrechter als blijk van waardering. ‘Verder blijven we natuurlijk onze leden aanspreken. Ondanks dat iemand misschien niet hoog speelt kan diegene het wel leuk vinden om op hoog niveau te fluiten.’

Meer informatie over de leveringsplicht van scheidsrechters voor verenigingen vind je op deze pagina. Heb je vragen over de leveringsplicht of behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met de regiomedewerker arbitrage in jullie regio.