
Jeugdspelregelbewijs
Arbitragebeleid bij VC ODI
VC ODI kiest ervoor om scheidsrechters op alle niveaus te begeleiden, waarbij de scheidsrechters die hoger fluiten ook de taak hebben om scheidsrechters op een lager niveau tijdens hun opleiding te begeleiden. Eén van de kernwaarden van de vereniging is dat je als lid ook iets terug doet voor de vereniging. Als uitgangspunt hanteert VC ODI dat iedereen vanaf de leeftijd van 16 jaar verplicht is om een scheidsrechters-licentie te behalen (spelregelkennis op te doen). Dit gebeurt door een interne jeugdcursus, die VC ODI zelf organiseert, te volgen (waarbij ook andere verenigingen in de omgeving kunnen aansluiten). Deze interne cursus bestaat uit drie cursusavonden met een deel theorie en een deel praktijk. Als de deelnemers de drie avonden inclusief praktijk hebben afgerond, hebben ze nog geen Nevobo licentie voor het fluiten van wedstrijden. VC ODI laat daarna alle deelnemers de instaptoets maken (voor het fluiten van 3e klasse senioren en lager) op Volleybalmasterz.nl.
De leden die de interne cursus volgen, zijn in de visie van VC ODI nog geen volwaardige scheidsrechter om zelfstandig wedstrijden te leiden. Ze gaan daarom na deze opleiding (en goed afgelegde instaptoets) onder begeleiding van een ervaren scheidsrechter jeugdwedstrijden fluiten. Gemiddeld blijkt dat na vier wedstrijden de desbetreffende cursist goed in staat is zelfstandig een (C)-jeugd wedstrijd te fluiten. In de loop der jaren groeit deze scheidsrechter door naar het fluiten van de B- en de A-jeugd. VC ODI is voorstander om alle leden boven 12 jaar spelregelkennis te laten opdoen door middel van Volleybalmasterz. Per seizoen stromen 3 à 4 scheidsrechters (de betere scheidsrechters) samen met 3 à 4 ervaren jeugdscheidsrechters door via de VS-2 opleiding naar het fluiten van senioren-wedstrijden (t/m 1e klasse).
De VS-2 cursisten krijgen een traject van één seizoen, waarbij ze intensief begeleid worden door een ervaren scheidsrechter. De cursist zal minimaal zes wedstrijden worden begeleid (afhankelijk van de ontwikkeling van de cursist) en zal aan het einde van het traject een PvB afleggen. Zowel met de VS-2 cursisten als met de aspirant jeugdscheidsrechters wordt na afloop van iedere wedstrijd een evaluatiegesprek gevoerd door de scheidsrechterbegeleider, waarbij naast de verbeterpunten ook veel aandacht besteed wordt aan de positieve punten. De trainers/coaches van VC ODI spelen hier ook een rol in. Zij voorzien gevraagd en ongevraagd de scheidsrechtercoördinator van de nodige input over de scheidsrechter in opleiding, die hun wedstrijd floot.
Om ook de doorstroming naar VS-3 en hoger op peil te houden, wordt er ten eerste gekeken naar de behoefte aan nieuwe scheidsrechters. Mocht de noodzaak er zijn, dan zal de scheidsrechtercoördinator een scheidsrechter werven voor de VS-3 opleiding uit de groep V4 scheidsrechters. De keuze daarvoor wordt mede gemaakt op basis van de input van begeleiders, maar ook van alle coaches/trainers die ook input geven over het niveau van de scheidsrechters. De scheidsrechtercoördinator heeft daarnaast ook nog de informatie van de beoordelingen van de teams. Indien een kandidaat voor de VS-3 beschikbaar is, zal deze intensief begeleid worden door minimaal een ervaren R2 scheidsrechter en zal in het begin nooit alleen op pad gestuurd worden om zelf een wedstrijd te fluiten.
VC ODI is van mening dat de succesfactor het intensief begeleiden van aspirant-scheidsrechters door een (ervaren) scheidsrechter is. Kortom: wil je een goede opbouw in je scheidsrechtersbestand, dan zal ervoor gezorgd moeten worden dat de begeleiding op orde is. Een scheidsrechtercoördinator kan namelijk nooit zorgen voor zowel de werving, opleiding als de begeleiding.
VV Tupos zet scheidsrechter op bijzondere wijze centraal
Versierde scheidsrechterstoelen, spandoeken en flessen wijn: het behoort inmiddels tot de jaarlijks terugkerende taferelen in Sporthal De Kazing tijdens de week van de scheidsrechter. Enkele creatievelingen van volleybalvereniging Tupos uit Baarlo hebben nog een extra factor toegevoegd aan dit arsenaal van feestvreugde: bewustwording! Voorafgaand aan de week van de scheidsrechter werd er via social media als Facebook en Twitter al de nodige aandacht aan besteed. Op de wedstrijddagen in datzelfde weekend werden bezoekers bij vrijwel iedere deur in de Baarlose sporthal geconfronteerd met quiz-posters “Hoe goed ken jij de spelregels eigenlijk?”. Op deze posters stonden enkele ‘eenvoudige’ multiple choice vragen over de vele spelregels die het volleybal kent. Daarbij waren de posters voorzien van slogans zoals ‘Respecteer de scheidsrechter zijn besluit; hij blaast niet voor niets op zijn fluit’.
De campagne leidde tot veel positieve reacties van zowel leden als bezoekende teams. “Blijkbaar is het voor velen een eyeopener geweest om te ontdekken dat hun perceptie van spelregels niet altijd werkelijkheid is”, aldus initiatiefneemster Chris Wijnhoven, scheidsrechtercoördinator bij VV Tupos.