
Bijscholing & workshops
Al fluitend stuit je wellicht weleens op aspecten waarin je jezelf meer zou willen bekwamen. Als bond onderzoeken wij regelmatig waar onze arbiters behoefte aan hebben en zorgen wij voor aanbod dat daarin voorziet. Hieronder vind je het actuele overzicht van die extra bijscholingen en workshops.
Kom op scheids!
Voel jij je wel eens onzeker over je beslissingen? Zit je soms nerveus op de bok? Vanuit het programma ‘naar een Veiliger Sportklimaat’ (VSK) is de gratis info-folder workshops Weerbaarheid arbitrage ontwikkeld.
In deze workshop word je als scheidsrechter bewust gemaakt van beïnvloedingsfactoren en uitgedaagd je hierop voor te bereiden. Denk hierbij aan druk van toeschouwers of sporters die tegen je beslissing protesteren. De workshop helpt je aan handvatten waarmee je beter in staat bent om met specifieke omstandigheden om te gaan en daardoor je weerbaarheid te vergroten.
Scheidsrechtercoördinator
De scheidsrechtercoördinator van je vereniging heeft een belangrijke taak in het werven en op pijl houden van jullie scheidsrechterskorps. Past die rol bij jou? Jaarlijks worden in iedere regio workshops georganiseerd voor scheidsrechtercoördinatoren. Jouw Nevobo regiokantoor kan je daar meer informatie over geven. De handleiding scheidsrechtercoördinator verstrekt jouw vereniging de nodige informatie over de functie.
Informatieworkshops over VS4
Twijfel je of op nationaal niveau (2e divisie en hoger) fluiten iets voor jou is? Tijdens de informatieworkshop VS4 krijg je te horen hoe het traject van de VS4 opleiding er precies uitziet en staan 2 toparbiters klaar om je vragen te beantwoorden. Daarna nemen zij je, met de andere wedstrijdofficials, mee in hun wedstrijdvoorbereiding. Met een specifieke opdracht, die na de wedstrijd wordt geëvalueerd, volg je vervolgens de wedstrijd. In de nabespreking kun je de vragen die je dan eventueel nog hebt, stellen. Je interesse kun je melden bij de arbitragemedewerkers in jouw regio of op het bondsbureau.
Scheidsrechterbegeleider en -beoordelaar
Vanuit de Academie voor Sportkader (ASK) worden opleidingen verzorgd voor het begeleiden en beoordelen van officials. Zie jij jezelf wel in die rol, dan kun je voor meer informatie terecht op de website van de ASK.
Masterclass arbitrage
Ben je jonger dan 31 jaar, gemotiveerd en ambitieus over je arbitragerol, dan kun je de masterclass arbitrage volgen. Doel van de masterclass is je sneller te laten doorstromen naar (inter)nationale wedstrijden. Klik hier voor meer informatie over de masterclass.
Zelfreflectie
Met het zelfreflectieformulier beoordeel je je eigen optreden. Dit formulier bevat, net als het teamtevredenheidsformulier, vragen over persoonlijkheid, techniekbeoordeling, toepassing spelregels en samenwerking met je mede-officials. Door de teamtevredenheid- en zelfreflectieformulieren naast elkaar te leggen, krijg je beter inzicht in je eigen optreden. Daarnaast kan de werkgroep Arbitrage jouw functioneren zo monitoren en je, in overleg, anders indelen. Klik hier voor de informatievideo van het zelfreflectieformulier.
Licentiegeldigheid nationale officials
Teams hebben recht op een bekwame scheidsrechter; dat vraagt ook wat van jou als arbiter. Om te zorgen dat je bij blijft, werd - analoog aan de trainerswereld - een licentiesysteem ontwikkeld voor nationale officials (Ere- t/m 2e divisie).
Een officiallicentie is vier jaar geldig. Binnen het licentiesysteem kun je zien hoeveel punten je in die 4 jaar dient te verdienen om je licentie te verlengen. Je verzamelt zelf punten, waardoor je niet verplicht alle bijeenkomsten bij hoeft te wonen, maar zelf kunt bepalen welke voor jou relevant zijn. Klik hier voor het actuele licentiesysteem.