Tips voor blije jeugdspelers en betrokken ouders vind je in de VSK Verenigingsbox. (Foto: Ronald Hoogendoorn)
  • Publicatie 05-12-2017

Veilig Sportklimaat bij Bas Autowas/vv Voorsterslag

Zwolse jeugdtrainer zet in op positieve omgeving voor zijn meiden

Volleybalvereniging Bas Autowas/vv Voorsterslag uit Zwolle leverde een mooi praktijkvoorbeeld over hoe een jeugdtrainer zorgt voor een veilige en geborgen sfeer binnen zijn team.

‘Voor mij begint een volleybalseizoen (training) zo rond mei,waarin binnen onze vereniging de teams voor een volgend seizoen"voorlopig" zijn samengesteld. Ik begin met een training, waarin ik iedereen zichzelf laat voorstellen en aangeef wat we van elkaar kunnen/mogen verwachten. Ik deel dan de 5 regels van de vereniging uit met het verzoek deze door de ouders te laten lezen. 

Vervolgens nodig ik na de eerstvolgende training de ouders uit, om ze te leren kennen en verder uitleg te geven over hoe ik bijvoorbeeld training geef, de competitiewedstrijden speel en wat ik van de meiden en ook vooral hen verwacht. Ik vraag om openheid van de jeugd/ouders als het gaat om blessures, problemen thuis of op school. 

Tijdens het seizoen evalueer ik met de meiden altijd even de gespeelde wedstrijd, hoe het ging, maar ook de wissels die ik deed. Iedereen mag haar zegje doen, waarna we weer samen trainen.  In november en maart voer ik persoonlijke gesprekken met de meiden. En na iedere derde thuiswedstrijd nodig ik de ouders uit voor een bakkie koffie, allemaal om te polsen of het goed gaat en of iedereen het naar haar zin heeft en plezier beleeft. Bij ieder negatief signaal reageer ik direct. Dit alles geeft mij heel veel betrokkenheid van ouders en tegelijkertijd creëer ik een veilige omgeving waar de meiden zich op hun gemak voelen’. 

VSK Verenigingsbox
In dit kader wijzen we je ook graag op de VSK Verenigingsbox, die vanuit het  programma Veilig Sportklimaat ontwikkeld. De box biedt handvatten voor bestuurders, trainers, coaches, scheidsrechters,sporters en ouders om samen aan de slag te gaan met een plezierig en veilig sportklimaat. Zo zitten er bijvoorbeeld tips in voor voortgangsgesprekken met spelers, groepsgesprekkenen het betrekken van ouders. Handig!