Peter Sprenger
  • Publicatie 27-12-2017

Peter Sprenger blikt terug en kijkt vooruit

Bestuur bedankt volleyballers voor ‘nieuw stukje volleybalgeschiedenis’

Beste volleybalvrienden,

2017 ziet er alweer bijna op. En voor je het weet denken we dat het weer een heel gewoon volleybaljaar was.

Maar hoe gewoon is dit volleybaljaar eigenlijk? Opnieuw een tweede plaats voor ons vrouwenteam op het EK. Een WK kwalificatie in eigen land voor zowel de mannen als de vrouwen. Een bronzen medaille op het EK Beachvolleybal voor Brouwer/Meeuwsen. Een World League gecombineerd met een World Tour Beach op de nieuwe sportcampus in Den Haag. De organisatie van de World Grand Prix in Apeldoorn. Een bronzen medaille op het EK Zitvolleybal voor onze vrouwen. Er zijn jaren in de volleybalgeschiedenis geweest dat we minder nadrukkelijk aanwezig waren. En al die internationale evenementen in eigen land zijn geen doel op zich, maar een middel om de impact van volleybal te vergroten. Gericht op het betrekken van onze verenigingen en het versterken van de lokale infrastructuur.

Ook in 2017 hebben we allemaal en op ieder niveau weer een stukje van de volleybalgeschiedenis geschreven. Als bestuur van de Nevobo zijn we ons iedere dag bewust dat de kracht van het volleybal aan de basis ligt, op lokaal niveau bij onze verenigingen. Daar ontstaat het initiatief, daar is de kracht en energie van mensen aanwezig die iets willen betekenen. Die mensen en hun ideeën vormen de basis voor de groei van onze sport.

In 2017 hebben we als volleybalgemeenschap weer honderdduizenden mensen met plezier laten volleyballen, met tienduizenden vrijwilligers daar omheen en duizenden bestuurlijke vrijwilligers die dat allemaal met elkaar regelen. Het is geweldig dat zoveel mensen zich in willen zetten om anderen met plezier te laten sporten. Opgeteld gaat het over miljoenen vrijwilligersuren in een jaar. De passie van al deze mensen brengen het volleybal vooruit. We blijven er keihard aan werken om dit te behouden en met elkaar uit te bouwen. In 2018 wordt de hoogste begroting ooit gepresenteerd in de geschiedenis van de bond. Het geeft aan dat we kunnen investeren in onze sport. En daar mogen we heel blij mee zijn.

We moeten in het volleybal blijven investeren in onze lokale kracht. Er zijn nog genoeg uitdagingen. Recent sprak ik een verenigingsvoorzitter in Amsterdam die vertelde dat hij het werk voor de vereniging geweldig vond, maar dat de belasting voor hem en het bestuur wel steeds groter werd. Voor die ontwikkeling moeten we oog hebben. We moeten nadenken over nieuwe vormen om een vereniging te besturen en te ondersteunen. En we willen maatwerk aanbieden als het gaat om behoeften van verenigingen. Voor de één heeft het accommodatievraagstuk prioriteit, voor de ander is dat het aantrekken van jeugd, voor de volgende is dat het opleiden van technisch kader.

Gelukkig heeft recent de landelijke politiek de lokale kracht van sportverenigingen herontdekt. In het regeerakkoord is extra geld uitgetrokken voor de ondersteuning van clubs. Het feit dat er oog is voor deze uitdagingen, is misschien nog wel belangrijker dan alleen de euro’s die beschikbaar komen. Verenigingen worden gelukkig weer gezien!

Eén van de zaken die we gaan oppakken als volleybalbond is dat we gaan experimenteren met een grotere inzet van professionele krachten die een verenigingsbestuur - of een combinatie van verenigingen – kunnen ondersteunen. Vaak blijven bepaalde kansen nu liggen, uitsluitend door tijdgebrek. Deze visie geeft ook nieuwe kansen voor de samenwerking tussen verenigingen en gemeenten.

2017 was ook in andere opzichten een positief volleybaljaar. Het aantal sponsors en partners dat zich aan de volleybalsport verbindt is groeiende. We mogen trots zijn dat bedrijven als ilionx, DELA, Rabobank, KPN, Mizuno en anderen zich thuis voelen in ons volleybalhuis. En we zijn ook trots op de nauwe samenwerking met steden en provincies die volleybal omarmen vanuit hun sportbeleid, zoals Gelderland of de gemeente Rotterdam. Ook NOC*NSF levert via TeamNL een grote bijdrage. We hebben de plicht deze successen door te vertalen naar andere niveaus in het volleybal. Ook daar liggen nieuwe kansen voor partners. Bijvoorbeeld voor de Eredivisie of het jeugdvolleybal. De taak is dus nog lang niet af.

Een ander punt dat het volleybaljaar 2017 bijzonder maakt was de verhuizing van het bondskantoor. Door met vijf ambitieuze collega-sportbonden op te trekken in één pand wordt de samenwerking op allerlei terreinen gestimuleerd. We kunnen immers leren van het hockey, de watersport, het golfen en het skiën. En zij kunnen weer leren van ons. Het nieuwe kantoor is een toegankelijke plek waar iedereen welkom is. Met een open cultuur. Ook dat draagt bij aan een gezonde toekomst van het volleybal. In 2017 zijn er vanuit de bond flinke stappen gemaakt op het terrein van marketing en digitalisering. Onderdeel daarvan is een goede data-infrastructuur om leden en fans goed te bereiken en te betrekken bij de volleybalactiviteiten. Ook door de Eredivisieclubs is er hard gewerkt in 2017. Het collectieve gedachtengoed om met elkaar te bouwen aan een succesvolle toekomst is nadrukkelijk aanwezig. De Nederlandse Eredivisie gaat uitgroeien tot een sterk bolwerk met onderling goede zakelijke banden.

Waar gaan we heen in 2018? Eén van de belangrijkste bezittingen die we als volleybal hebben is de constructieve samenwerking met elkaar. Bestuurlijke stabiliteit is enorm belangrijk voor de verdere ontwikkeling van iedere sport. We voelen iedere keer weer dat die stabiliteit er is binnen de volleybalwereld. Dat er respect is voor elkaars bijdrage en inzet. Dat er vanuit gezond verstand met elkaar wordt gediscussieerd en dat personen of ego’s ondergeschikt zijn aan het gezamenlijk belang. Dit is de belangrijkste reden dat partners zoals overheden, sponsors, collega-sportbonden, de CEV en de FIVB graag met ons willen samenwerken. Door die gezamenlijke verantwoordelijkheid die we nemen maken we het volleybal sterker.  

In 2018 blijven we het vele werk dat er ligt met plezier oppakken en blijven we ons aanpassen aan veranderende omstandigheden. We zijn trots op wat we bereiken, maar natuurlijk wel met de beide benen op de grond. 2018 wordt opnieuw een volleybaljaar waarin we mensen van onze sport kunnen laten genieten. De sport waar we allemaal een beetje gek van zijn. 2018 wordt een jaar waarin we samen met de verenigingen de impact van onze sport verder laten groeien.

Als bestuur willen we alle volleyballers bedanken voor hun geweldige inzet en betrokkenheid. We wensen iedereen voor 2018 een sportief, gezond en mooi volleybaljaar toe!

Peter Sprenger

Voorzitter Nevobo

Bekijk de hele speech hier: