fotohoogendoorn.nl
fotohoogendoorn.nl
  • Publicatie 15-11-2021

Is een goede trainer altijd een goede coach?

We gaan er altijd zo makkelijk vanuit: als je training geeft, kun je ook een team coachen. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend

Als we gaan kijken naar de vaardigheden die een trainer nodig heeft versus de vaardigheden die een coach nodig heeft, zit daar een flink verschil in. Natuurlijk is er ook overlap, denk aan kennis van tactiek en strategie én inzicht in de sporter, maar als je het in een plaatje ziet, ben je bijna ‘superman’ als je alle vaardigheden goed beheerst. “Mijn allerbeste trainer ooit, was niet zo’n goede coach. En mijn allerbeste coach was niet zo’n hele sterke trainer. Als ik naar mezelf kijk ben ik ook een betere coach dan trainer. Als ik de samenwerking op zoek, dan zoek ik naar iemand die een hele sterke trainer is, zodat we samen het perfecte plaatje vormen”, aldus Ine Klösters, aanvoerder Volleybal Trainers Academie.

Afbeelding: de ideale coach en de ideale trainer, verschillen en overlap

Als je kijkt naar de vaardigheden van een goede trainer is deze veel meer planmatig bezig. Een goede trainer werkt met een jaarplan, heeft goede kennis van de techniek(opbouw) en werkt aan de perfecte uitvoering. Een goede coach is bezig met de toepassing van het aangeleerde, laat meer regie bij de speler zelf liggen en is veel meer faciliterend aanwezig. Ouders die aangeven dat ze geen verstand van de techniek hebben en daarom geen coach willen zijn, kun je vanaf nu vertellen dat dat geen probleem is.

Durf te vragen
Als jij je niet 100% comfortabel voelt als coach kun je die taak ook splitsen. Vraag iemand die daar wel goed in is om deze rol op te pakken of jou daarin te ondersteunen. Je kan ook met je vereniging de (beginners)cursus coachen aanvragen, die wordt vaak betaald via het Lokaal Sportakkoord!

Meer weten over het Lokaal Sportakkoord

Het coachen van wedstrijden
Volleybalopleidingen.nl heeft een handig document samengesteld voor alle coaches. In dit document vind je praktische tips die je kunt toepassen voor, tijdens en na de wedstrijd. Maak er gebruik van! 

Coachen van wedstrijden volleybalopleidingen.nl

Volleybal Trainers Academie en Volleybalopleidingen.nl zijn de twee partijen die de VT2 en VT3 opleidingen en bijscholingen aanbieden namens de volleybalacademie. Heb je een vraag over een bijscholing of opleiding, neem dan contact met ze op via. Klik hier voor Volleybal Trainers Academie en Volleybalopleidingen.nl.