bron: Rookvrije Generatie
bron: Rookvrije Generatie
  • Publicatie 29-04-2021

De wereld wordt rookvrij, onze sport ook?!

Hoe zorgen we er samen voor dat de wereld rookvrij wordt? Door het goede voorbeeld te geven, ook binnen onze sport! Met name bij de beachaccommodaties valt er nog veel winst te behalen. Doe je mee?

Overal om ons heen zien we het gebeuren. Steeds meer plekken worden rookvrij en sigaretten worden op steeds minder plekken verkocht. Een wereld waarin kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien, komt dan ook steeds dichterbij. 

Onze sport rookvrij 
Ook binnen de sport zie je steeds meer rookvrije sportaccommodaties ontstaan. Maar geldt dit voor alle sportaccommodaties? We zien met name dat de binnensportaccommodaties rookvrij zijn, voor de buitensportaccommodaties is er nog winst te behalen. Dit geldt ook voor de volleybalsport; zowel voor de beachvolleybalaccommodaties en -locaties waar wij onze beachvolleybalcompetities en -toernooien organiseren als bij de accommodaties van de (commerciële) beachvolleybalclubs.   

Campagne: ‘De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan. 
In april is de nieuwe campagne ‘De Wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan’ gestart. Samen met NOC*NSF en de andere sportbonden sluiten we ons bij deze campagne aan. 

Met deze campagne van Hartstichting, KWF en Longfonds - de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie - laten we heel Nederland zien dat rookvrij het nieuwe normaal is. 

Is het nodig?  
Helaas wel. Want nog steeds beginnen elke week honderden kinderen met roken. En één op de twee rokers overlijdt eraan! Daarom zetten we ons in voor een Rookvrije Generatie; rookvrij opgroeien, dat willen we vanzelfsprekend maken.  

Ons beachvolleybalaanbod rookvrij! 
Bij de Nationale Beach Competitie, het Junior Beach Circuit en het Summer Beach Volleyball Circuit gaan we de komende tijd toewerken naar rookvrije accommodaties. Daarbij starten we met een rookvrij-beleid. Dit houdt in dat er enkel gerookt mag worden op de daarvoor aangewezen plekken, uit het zicht van kinderen. Sporters, ouders, crew en andere betrokkenen bij het beachvolleybal worden hierover duidelijk geïnformeerd, op locatie en via onze online uitingen.  

De communicatiedragers, zoals flyers, wedstrijdformulieren et cetera, spelen hierin een belangrijke rol. Hiermee kunnen we bovengenoemde op de juiste wijze informeren over ons rookvrije-beleid. Daarbij zal onze crew een belangrijke rol spelen in de naleving van dit beleid. 

Ook onze promotors, ook wel organisatiepartners genoemd, worden nauw betrokken bij ons rookvrije-beleid, zodat zij dezelfde boodschap uitdragen als wij en ook dezelfde afspraken maken met hun crewleden voor de naleving van hiervan.  

Tot slot gaan we in overleg met onze promotors of de verkoop van tabaksproducten gestopt kan worden bij de verschillende beachvolleybaltoernooien en -competities. 

Doet jouw vereniging ook mee? 
Wil je jouw beachvolleybalaccommodatie ook rookvrij maken? Heel goed! Rookvrije Generatie heeft handige middelen die je hierbij kunnen helpen, zoals een stappenplan naar een rookvrij-beleid, communicatiepakket, toolkit met tips en tricks, verhalen met ervaringen van andere sportverenigingen en meer! Ook kun je 10 ‘rookvrij-borden’ bestellen, helemaal gratis! 

Maak gebruik van het aanbod!  

Inspiratie volleybal: 
Next Volley Dordrecht rookvrij! 

Creëer een gezonde sportomgeving met Team:Fit 
Gaat jouw vereniging voor een gezonde sportomgeving? Maak dan gebruik van de ondersteuning van Team:Fit, een initiatief van JOGG. In vijf stappen werk je gezamenlijk toe naar een gezonde sportomgeving voor jouw leden! 

Interesse? Lees meer!