Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 28-08-2020

D.S.V.V. Punch gaat voor sociale veiligheid!

Een vereniging hoort een plek te zijn waar de leden zich veilig voelen en met plezier kunnen sporten. Hoe kun je als bestuurder die veiligheid waarborgen? D.S.V.V. Punch vertelt er meer over.

Allereerst beginnen we met een animatie van NOC*NSF over Sociale Veiligheid. Onder de video vind je het gehele verhaal van D.S.V.V. Punch en hoe jij met behulp van het Lokaal Sportakkoord ook kunt werken aan een sociaal veilige vereniging. Ga ervoor!

Video: Hoe maak je werk van sociale veiligheid op jouw vereniging?D.S.V.V. Punch zet zich in voor sociale veiligheid!
Studentenvereniging D.S.V.V. Punch heeft de webinar Sociale Veiligheid van NOC*NSF gevolgd, omdat zij het beste willen voor haar leden. D.S.V.V. Punch is een vereniging met veel studenten en ze ervoeren door de tijd heen dat steeds meer leden overbelast raakten. Maar bij wie kunnen deze leden hun verhaal kwijt en hoe vlieg je dit aan? En wat is hierin de rol van een vertrouwenscontactpersoon? Met deze vragen nam de vereniging deel aan de inspirerende webinar. Benieuwd naar de uitkomsten? We vroegen het Freek Looman, kandidaatsbestuurder bij D.S.V.V. Punch.

Waarom hebben jullie deelgenomen aan de webinar Sociale Veiligheid?
“We hebben aan de webinar deelgenomen, omdat wij, als studentenvereniging, merken dat er steeds meer overbelaste studenten zijn. Als vereniging wilden we daarom onderzoeken welke rol een vertrouwenscontactpersoon hierin kan vervullen, zodat studenten blijven sporten. Sporten is namelijk erg belangrijk naast het studeren om je hoofd leeg te maken. We zijn al een aantal jaren bezig om ons vertrouwenscontactpersonennetwerk te verbeteren. Vervolgens kregen wij via de Nevobo deze webinar aangeboden. Hier deden we graag aan mee om te zien welke vervolgstappen goed waren om te ondernemen.”

Hoe hebben jullie de webinar Sociale Veiligheid ervaren?
“Omdat we een studentenvereniging zijn, is er een grote doorstroming in onze leden. Hierdoor is het voor ons ook heel interessant om te horen hoe meer ervaren vertrouwenscontactpersonen ter werk gaan. Zij hebben bijvoorbeeld al meer casussen meegemaakt waar wij nog niet over nagedacht hebben. De webinar zelf was heel informatief en we hebben een aantal goede tips meegekregen over hoe we verder kunnen. Je krijgt daarbij als vereniging ook de kans om met andere sportverenigingen te praten over hoe zij gebruik maken van vertrouwenscontactpersonen en andere stappen om hun vereniging veilig te houden.”

Hoe gaan jullie de opgedane kennis in de praktijk toepassen?
“Door al deze nieuw opgedane kennis, hebben we drie vervolgstappen bedacht. Ten eerste zijn we van plan om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te vragen van al onze trainers. Zelf dachten wij dat een VOG vooral noodzakelijk was voor contact met minderjarigen, maar dit was niet het geval. Tijdens deze webinar zijn wij er ook achter gekomen dat het eigenlijk ook gebruikelijk is om een VOG te gebruiken bij alle trainers, ongeacht de leeftijd van de trainingsgroep. Ten tweede zijn wij ook bezig met een plan over wat een uitslag van een VOG inhoudt en wat de gevolgen van een (negatieve) uitslag zijn, zodat we ook goed weten hoe we in een dergelijke situatie moeten handelen. En als laatste zouden wij graag onze vertrouwenscontactpersonen meer zichtbaarheid willen geven, zodat mensen die behoefte hebben aan een vertrouwenscontactpersoon, deze gemakkelijk weten te vinden. Dit pakken we binnenkort weer op, want door corona werd dit lastig.”

Goed bezig! Waarmee sluiten we af?
"Tot slot willen wij kijken naar verdere trainingen voor onze vertrouwenscontactpersonen zelf, zodat zij ook zo goed mogelijk en met vertrouwen in zichzelf kunnen handelen. Sinds dit jaar krijgen vertrouwenscontactpersonen bijvoorbeeld een cursus vanuit de TU Delft, wat al een goede stap is in de opleiding van onze vertrouwenscontactpersonen. Tijdens deze webinar hebben wij ook gehoord over de mogelijkheid om hulp te krijgen van iemand uit de VOG expertpoule, hier gaan wij ook met veel plezier gebruik van maken!"

Volg een workshop Sociale Veiligheid met jouw vereniging via het Lokaal Sportakkoord!
Lijkt het jou ook interessant om een workshop Sociale Veiligheid te volgen net als D.S.V.V. Punch met jouw vereniging? Of ben je benieuwd wat er nog meer wordt aangeboden rondom het thema sociale veiligheid, zoals een opleiding Vertrouwenscontactpersoon? Ga dan naar onze pagina Lokaal Sportakkoord en ontdek de mogelijkheden. Direct al vragen? Neem dan contact op met de Nevobo accountmanager uit jouw regio. 

Lees meer over het Lokaal Sportakkoord

Wil je direct meer weten over het aanvragen van een VOG? Klik dan hier