Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 15-08-2019
  • Hans de Vos

Ned. nationaliteit geen vereiste voor NK Beach

Nederlandse nationaliteit geen vereiste voor deelname NK Beach 2019

De laatste dagen is er veel communicatie geweest tussen beachvolleyballers zonder Nederlands paspoort die zich wel geplaatst hebben voor het NK Beach 2019. De reglementen van de Nevobo geven aan dat een deelnemer aan het Nederlands kampioenschap een Nederlands staatsburger moet zijn. Kortom, voor deelname moet de deelnemer beschikken over een Nederlands paspoort. 

Naar aanleiding van gesprekken met de betrokken beachvolleyballers heeft de Nevobo navraag gedaan bij NOC*NSF. Daaruit blijkt dat het wettelijk verboden is om ingezetenen van Nederland deelname aan een Nederlands kampioenschap te ontzeggen. Aangezien de Nederlandse wet boven de reglementen staat, betekent dit dat de sporters, die zich op basis van ranglijstpunten hebben geplaatst voor het NK en in Nederland woonachtig zijn (conform de Nederlandse wet), gewoon deel kunnen nemen aan het NK Beach 2019.