Foto: Ronald Hoogendoorn
Foto: Ronald Hoogendoorn
  • Publicatie 09-05-2019

Jong arbitragetalent fluit bekerfinales regio West

Beleid om nationale en regionale arbitragecorps te verjongen werpt eerste vruchten af

Tien ambitieuze regioscheidsrechters uit regio West meldden zich onlangs aan voor de nationale opleiding Volleybalscheidsrechter 4 (VS4). Vier van ‘de jonkies’ fluiten aanstaande zaterdag de bekerfinale van de regionale dames- en heren A-groep. “Dat zijn voor ons de grote finales, maar we zijn ervan overtuigd dat ze het kunnen. Zo kunnen ze alvast een beetje wennen aan hun aanstaande nationale carrière. En ze reageerden ook heel enthousiast toen we ze hiervoor benaderden”, legt Léon Sosef, medewerker Wedstrijdwezen van de regio uit.  

Verjongen 
Omdat het scheidsrechterbestand in volleyballand aardig begon te vergrijzen, werd het verjongen van het nationale en regionale arbitragecorps één van de ambities van de werkgroep Arbitrage van de bond. “We proberen scheidsrechters die jonger zijn dan 30 jaar door te laten stromen. Daarbij focussen we ons extra op vrouwen. Dat heeft er in regio West toe geleid dat komend seizoen maar liefs 10 scheidsrechters, waarvan 5 tussen de 18-28 jaar, zullen doorstromen naar nationaal”, meldt de trotse Sosef. Ook in de andere drie Nevobo regio’s blijkt het beleid zijn vruchten af te werpen. Van de in totaal 24 aangemelde arbiters is de helft jonger dan 30 jaar.  

Samen met coaches en begeleiders 
De sympathieke medewerker van regio West benadrukt dat dit mooie resultaat samen is bereikt. “Met dank aan de scheidsrechtercoaches en -begeleiders die de scheidsrechters begeleid hebben. Ook waren er twee nationale scheidsrechters die regelmatig samen met een arbiter van hun club hebben gefloten en deze zo enthousiast hebben gekregen voor een volgende stap.” Sosef en zijn arbitragekompanen hopen dat de jonge bekerfinalescheidsrechters een inspiratie zijn voor andere jonge volleyballers. “In iedere regio blijven we ons inzetten voor meer jonge scheidsen op de bok.” 

Wil jij je ook (verder) ontwikkelen als scheidsrechter? Met je vragen en voor meer informatie kun je terecht bij de medewerker Wedstrijdwezen in jouw regio.  

Regio Noord – Marian Folmer 
Regio Oost – Wilma van Beek 
Regio Zuid – Michiel van der Eerden 
Regio West - Léon Sosef 
Nationaal – Sandra Scheel-van Kippersluis