Joël Banks was ook trainer/coach van Orion (Foto: Ronald Hoogendoorn)
Joël Banks was ook trainer/coach van Orion (Foto: Ronald Hoogendoorn)
  • Publicatie 23-04-2019

Masterclass trainers ‘van individu tot team’

Al veel vragen uit het veld voor NVVO VT 4-5 clinic van Maaseik trainer Joël Banks op 17-18 mei

Voormalig Orion trainer Joël Banks is in mei twee dagen in ons land om de jaarlijkse VT 4/5 clinic van de Nederlandse Vereniging van Volleybal Oefenmeesters (NVVO) te verzorgen. Vrijdagavond 17 mei vertelt de huidige trainer van VC Greenyard Maaseik aan de hand van het thema ‘Van individu tot team’ over zijn ervaringen bij de succesvolle Belgische eredivisionist en zijn werk op het volleybalinternaat. Zaterdag is in de Van der Knaaphal in Ede veel ruimte voor de praktijk, waarvoor deelnemende trainers via secr@nvvo.org zelf actuele vragen en onderwerpen aan kunnen dragen. Banks zal zoveel mogelijk van die vragen beantwoorden.

Banks zal het thema vanuit alle kanten belichten: technisch, tactisch, individueel en als team. Daarnaast zal de succestrainer het opleidingswerk onder de loep gaan nemen. Met het aanstaande EK voor mannen, dat onder andere in Nederland en België plaats zal vinden, is het extra interessant om met Banks, die succes heeft gekend in Nederland en België, te kijken naar mogelijkheden, uitdagingen en verschillen van beide landen.

Vragen uit het veld
NVVO heeft al veel vragen van trainers en coaches in den lande ontvangen. Een kleine selectie:

  • Welke blokkeuzes maakt Banks in het kader van verdedigingsposities/systeem? Maakt hij onderscheid tussen wedstrijden op nationaal en internationaal niveau; hoe traint hij dat? Is er veel 1 op 1 blokkering? Welke oefenstof biedt hij aan om spelers daadwerkelijk betere verdedigers te maken?
  • Hoe gaat Banks om met individuele spelers, welke middelen gebruikt hij om inzicht te krijgen in persoonlijkheid, volleybalvaardigheden, mentaliteit? Doet hij dit met tests, vragenlijsten, typologieën, gesprekken?
  • Welke individuele aandacht geeft Banks in zijn trainingen aan spelverdelers, libero’s; in complex training of apart en wat is verhouding in tijd?
  • Vindt Banks dat spelers aan algemene persoonlijkheidsvorming moeten doen, door bijvoorbeeld studie, maatschappelijke inzet of andere nevenactiviteiten?

Heb jij ook een prangende vraag voor Banks? Mail deze naar secr@nvvo.org. Wil je deelnemen? Meld je aan door hier te klikken. NVVO-leden betalen € 80, niet-leden € 110 (ex. diner en overnachting)

Programma VT4-5 clinic NVVO – 17-18 mei 2019

Vrijdagavond:    Inloop en inschrijving (accreditatiepunten) vanaf 18.00 uur

1e gedeelte        19.00-19.50           “Van individu tot team”                                                                                                                                            10 min. Stretch                                                                                                                                                                                              20.00-20.50            vervolg, volleybalinternaat Vilvoorde                                            

Pauze 20.50-21.10

2e gedeelte        21.10- 22.00            mentale voorbereiding/aspecten op blokkering en verdediging
                             10 min. Stretch                                                                                                                                                    
                             22.10 -22.30            vervolg plus uitwerking vragen vanuit het werkveld            

Zaterdag:

Voormiddag:      09.00-10.10             Blokkering                                                                                                                                                                  15 min. Stretch                                                                                                                                                                                              10.25-11.35             Verdediging                                                                                                                                                                15 min. Stretch    
                             11.50-13.00            Correlatie blokkering-verdediging                                                                                           Lunch:                  13.00-13.30

Namiddag:          13.30-14.40             Blokkering-verdediging individuele aspecten/internationale trends                                                           10 min. Stretch                                                                                                                        
14.50-16.00       vervolg plus uitwerking vragen vanuit het werkveld