Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 25-03-2019

Testteams voor VolleyVeilig Jeugd gezocht

Ben jij trainer van een jeugdteam en wil je meewerken aan het onderzoek naar de effectiviteit van het VolleyVeilig Jeugd blessurepreventieprogramma? Laat het ons weten!

Jaarlijks lopen volleyballers gemiddeld 170.000 blessures op, vooral aan vingers/duim, enkel, schouder en knie. Deze blessures zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ten koste gaan van de ontwikkeling en het plezier van de ongelukkigen. Daarom heeft de Nevobo, samen met volleybalcoaches, volleyballers en andere experts, een warming-up programma ontwikkeld: VolleyVeilig.

Wat is VolleyVeilig?
VolleyVeilig is een warming-up programma (+/- 15 minuut) met verschillende oefeningen die gericht zijn op het voorkomen of verminderen van volleybalblessures (vooral schouder-, enkel- en knieblessures). Via een compleet seizoensschema voorziet VolleyVeilig coaches/trainers elke week van oefeningen voor hun warming-up. VolleyVeilig en alle bijhorende oefeningen zijn beschikbaar via Volleyveilig.nl en een applicatie voor smartphone en tablet

VolleyVeilig werd als warming-up programma ontwikkeld om blessures bij (volwassen) volleyballers te voorkomen of verminderen. VolleyVeilig is opgebouwd uit een cardiovasculaire warm-up, rompstabiliteitsoefeningen en oefeningen gericht op het voorkomen van knie- en schouderblessures. Ook oefeningen gericht op de preventie van enkelblessures ontbreken niet.

VolleyVeilig Jeugd 
Ongeveer een kwart van de 170.000 volleybal blessures ontstaat bij jeugdspelers. Dit zorgt helaas voor veel uitval van spelers, ook op latere leeftijd.

In seizoen 2019-2020 wil de Nevobo, in samenwerking met verschillende kennisinstellingen, onderzoek doen om na te gaan of VolleyVeilig ook werkt om blessures bij jeugdspelers te voorkomen (het onderzoek werd al eerder uitgevoerd bij volwassen, red.). Voor dit onderzoek hebben we hulp nodig van jeugd trainers/coaches en hun spelers!

We zijn op zoek naar B-, C- en D-teams (spelers van 10-16 jaar) die komend seizoen willen meedoen. Deelname is gratis en vrijblijvend, levert de trainer licentiepunten op én het hele team maakt kans op kaarten voor een volleybalinterland.

Lees hier: FAQ volleyveilig jeugd.pdf  de meest gestelde vragen over dit onderzoek naar VolleyVeilig jeugd.

Klik hier als je interesse hebt om mee te doen aan het onderzoek. Ingrid Vriend en Joske Nauta, onderzoekers van het Amsterdam UMC, nemen dan spoedig contact met je op.

Wil je meer weten over VolleyVeilig? Mail dan naar volleybalacademie@nevobo.nl.