Wethouder Marco Stam haalde 9 februari symbolisch de laatste asbak van de muur (Foto: Next Volley Dordrecht)
Wethouder Marco Stam haalde 9 februari symbolisch de laatste asbak van de muur (Foto: Next Volley Dordrecht)
  • Publicatie 11-03-2019

Next Volley Dordrecht rookvrij

Niet meer roken in sporthal, op terras en beachvolleybalvelden (bron: AD.nl)

Rokers die bij de thuishaven van Next Volley een sigaret op willen steken, mogen dat voortaan alleen nog buiten de blauwe stippellijnen. De club is sinds een maand de eerste Dordtse sportvereniging met een volledig rookvrij sportterrein.  Wel blijft iedereen, inclusief de rokers, welkom bij Next Volley. ,,Daarbij vragen we rokers wel om hun sigaret pas op te steken buiten het zicht van kinderen, en buiten de blauwe stippellijnen die het rookvrije gebied aangeven”, stelt Mark van der Sluijs, voorzitter van de club. Sporthal de Dijk, samen met het terras en de beachvolleybalvelden zijn daarmee volledig rookvrij. 

Wethouder Marco Stam haalde 9 februari de laatste asbak van de muur van het sportterrein van Next Volley. Met dat symbolische gebaar maakt hij de sportclub aan de Schenkeldijk rookvrij. Een belangrijke ontwikkeling, vindt Stam. ,,Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen door roken. Duizenden raken gedupeerd door mee te roken. Om de jeugd een gezonde toekomst te bieden, is het van belang het goede voorbeeld te geven en dus niet in hun zicht te roken, of het helemaal niet te doen.” 

Stam wijst op het Nationaal Preventieakkoord van het Rijk waarin staat dat in 2025 bijna alle sportclubs rookvrij moeten zijn. ,,Het is prachtig om te zien dat deze vereniging daarin al zo voorloopt.” De wethouder hoopt dat dit voorbeeld voor veel navolging zal zorgen. ,,Bij een sportvereniging komt iedereen samen. Daar roken staat haaks op waar sporten voor staat. Er zijn nu wel enkele Dordtse sportclubs die rookvrije zones hebben. Dat hopen we uit te breiden.” 

Hok 
De club koos bewust niet voor een rookhok. ,,Nu verbieden we het niet, maar we faciliteren het ook niet. We hopen dat leden elkaar aanspreken op het moment dat er binnen het aangegeven terrein gerookt wordt. Gezonde en fitte volleyballers, daar gaan we voor.” 

Klik hier voor het filmpje dat TV Dordrecht maakte van het moment