Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 03-02-2019

OKT Beachvolleybal 2020 naar Nederland

De Nevobo organiseert in juni 2020 de CEV Beachvolleybal Continental Cup Finals, het laatste olympische kwalificatietoernooi voor Europese teams.

De speellocatie voor dit belangrijke evenement wordt binnenkort bekendgemaakt. De winnaars van dit toernooi (mannen + vrouwen) verdienen voor hun land een startbewijs voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. De Continental Cup Finals worden gespeeld van 22 t/m 28 juni 2020.

Prachtige topevenementen op eigen bodem
De toekenning van de Continental Cup beachvolleybal is het zoveelste bewijs dat de internationale volleybalbonden CEV (Europa) en FIVB (wereld) veel vertrouwen hebben in de organisatorische kwaliteiten van de Nevobo en haar partners. De komende jaren worden de volgende grote toernooien op Nederlandse bodem gespeeld:

- OKT Mannen (9 t/m 11 augustus 2019)
- EK Volleybal Mannen (12 t/m 29 september 2019)
- Continental Cup Finals Beachvolleybal (OKT, 22 t/m 28 juni 2020)
- WK Volleybal Vrouwen (2022)

Naast bovenstaande topevenementen worden de laatste jaren ook de FIVB Volleyball Nations League (vrouwen) en de CEV Golden European League (mannen) in Nederland gespeeld, evenals het DELA Beach Open World Tour toernooi. De Continental Cup Finals worden gezamenlijk georganiseerd door sportmarketingbureau TIG Sports en de Nevobo.

Olympisch kwalificatiesysteem beachvolleybal

Aan de Olympisch Spelen van Tokio 2020 kunnen maximaal vier Nederlandse teams deelnemen, twee mannen- en twee vrouwenteams. In totaal doen in Tokio 24 teams per gender mee. Er zijn vier mogelijkheden om kwalificatie af te dwingen:

- Door wereldkampioen te worden op het WK Beachvolleybal in Hamburg (28 juni t/m 7 juli 2019)
- Door een van de twee tickets te veroveren op het intercontinentale OKT Beachvolleybal in China (18 t/m 22 september 2019)
- Door op 15 juni 2020 in de geschoonde top 15 van de olympische wereldranglijst te staan
- Door het winnen van de Continental Cup Finals (22 t/m 28 juni 2020 in Nederland)

Historie Continental Cup Beachvolleybal

Het is voor de derde keer in de historie dat de Continental Cup Beachvolleybal wordt gespeeld. De voorrondes vinden plaats in 2019 (mei en juni) en 2020 (mei) maar hier nemen geen Nederlandse teams aan deel.

De laatste Continental Cup Final voor vrouwen, die in 2016 in het Noorse Stavanger werd gespeeld, werd gewonnen door Nederland. Rimke Braakman / Jolien Sinnema + Sophie van Gestel / Jantine van der Vlist wonnen toen een startbewijs voor de Spelen van Rio de Janeiro. Het laatstgenoemde duo, dat het hoogst stond op de wereldranglijst, mocht toen deelnemen in Brazilie. 

Continental Cup belangrijk voor Nederlandse teams

Nederland wil graag opnieuw het maximale aantal van vier beachvolleybalteams afvaardigen naar de Olympische Spelen, net als in 2016. De geschiedenis heeft geleerd dat het laatste kwalificatietoernooi vaak van belang is om dit doel te bereiken. Door het organiseren van de Continental Cup Finals op eigen bodem, krijgen de Nederlandse teams een optimale kans om zich te kwalificeren.

Reactie Aleksandar Bori─Źic, president van de Europese volleybalbond CEV:

“Nederland is voor ons de perfecte gastheer voor dit olympische kwalificatie evenement. Ik ben ervan overtuigd dat het opnieuw een topevenement wordt, aangezien de Nevobo en haar partners bekendstaan om hun positieve energie, enthousiasme en verlangen om te innoveren.”

Klik hier voor meer info over de CEV Beachvolleybal Continental Cup