Debby Stam-Plon, Petra Lemstra en Bert Sombroek zijn trots op hun geaodere kantine (foto: Eric Visch)
  • Publicatie 28-12-2018

Brons voor gezondere sportkantine VV Zaanstad

Barcommissie en Team:Fit regelen gezonde uitbreiding menukaart

Afgelopen zaterdag 22 december was ex-volleybalinternational Debby Pilon-Stam namens Team:Fit te gast in de thuiskantine van VV Zaanstad. Barcommissielid Petra Lemstra en haar companen zorgden in samenwerking met Team:Fit recent voor een gezonder aanbod in de thuiskantine. Met succes: de switch naar een gezondere kaart werd zaterdag door Team:Fit-ambassadeur Pilon-Stam bekroond met de toekenning van het ‘bronzen Team:Fit certificaat’. Daarmee beschikt VV Zaanstad over de eerste sportkantine in de Zaanstreek die deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen.

Lemstra en clubvoorzitter Bert Sombroek ontvingen het vaandel uit handen van huidig voedingsdeskundge Pilon-Stam, die bij een recent bezoek aan de club veel positieve geluiden hoorde over de gezonde plannen. Dat gezond eten belangrijk is en past bij sportieve prestaties bijvoorbeeld”, licht Pilon-Stam toe.

Het gezondere aanbod in de sportkantine bij VV Zaanstad is de laatste twee jaar stapsgewijs ontstaan, mede dankzij de touwtrekker van de club, Eric Visch. “We kregen een nieuwe kantine in onze nieuwe thuishaven, De Koog. Dat bleek een mooi moment voor een frisse start,” Al gauw bleek er behoefte te bestaan voor meer variatie in het aanbod. Dus niet alleen de traditionele frituursnacks, zoals patat en kroket, maar ook een gezonde pastasalade en een daghap, zoals een wrap of nasi. Dat werd zo’n succes, dat de club het aanbod al snel uitbreidde met meer gezonde alternatieven, zoals een broodje gezond. Pilon-Stam: “Vaak zie ik dat een barcommissie in eerste instantie wat huiverig is om ook gezondere alternatieven aan de kaart toe te voegen. Men vraagt zich af of de sporters dat wel willen. Dat bleek bij de Zaanstad verenigingsdag waar ik een tijd geleden te gast was niet nodig; de leden vonden het juist logisch en fijn dat er, naast de bitterballen, ook meer keuze kwam in gezonde hapjes en drankjes.”

Team:Fit
Sinds seizoen 2017-2018 kreeg de kantine gratis hulp van Team:Fit, een onderdeel van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Team:Fit helpt sportkantines om gezondere keuzes aan te bieden. Sportbreed zijn inmiddels 1500 verenigingen en sportaccommodaties aangesloten bij Team:Fit, 15 daarvan zijn volleybalclubs Bijna 60 verenigingen hebben een bronzen, zilveren of gouden certificaat.   “Maar binnen het volleybal zijn er ook club die zelf met het thema aan de slag zijn gegaan. Heel mooi!”, licht Linda Schonewille van JOGG toe. “Voor een Team:Fit certificaat moet je echt wel wat doen. Naast VV Zaanstad beschikt ook Sudosa-Desto over een Team:Fit certificaat, in Assen hangt de zilveren aan de muur.”

In Zaanstad vindt men het thema dermate belangrijk dat het is opgenomen in het nieuwe beleidsplan van de vereniging

Wil jij ook meer  gezondere alternatieven op de kaart van jouw thuiskantine? Kijk op www.teamfit.nl!

Samen naar een gezondere sportkantine!

Klik hier voor een filmpje over dit project.

bron bericht: VV Zaanstad