Volleybaldirect Open 2018 (fotohoogendoorn.nl)
  • Publicatie 30-11-2018

NVVO clinic op 13 januari in Ede

Clinic voor technische commissies en trainers: hoe maak je jongensvolleybal aantrekkelijker?

Op zoek naar wegen om het volleybal voor jongens aantrekkelijker te maken en zo een bijdrage te leveren aan niet alleen het herenvolleybal maar ook aan een goede balans in jongens en meisjes binnen je vereniging? Dan is het deelnemen aan de clinic van de NVVO op 13 januari te Ede een goed begin.

De inhoud van de clinic (theorie en praktijk) wordt verzorgd door Remko Kenter, Sabine Blomert en Peter van de Ven respectievelijk met de onderwerpen: Jongens en volleybal, Basis Volley en Smashbal. Alle drie hebben in de praktijk aangetoond succesvol te zijn met hun visie.

Alhoewel het hoofdthema jongens en volleybal is, valt er voor alle trainers van alle trainingsgroepen (zelfs senioren) genoeg inspiratie om nieuwe oefenstof op te doen. Kijk op de website www.nvvo.org voor inschrijven of verdere informatie of kennis te maken met de NVVO.

Hoe krijgen we nog meer jeugd de volleybalzaal binnen?
Hoe krijgen we jongens net zo ver als meisjes?


In Sliedrecht krijgen ze het al jaren voor elkaar om zowel jongens als meisjes aan het volleybal te binden. De club heeft haar eigen visie van opleiden welke los staat van het circulatie mini volleybal. In Sliedrecht hebben ze het aanbod uitgebreid en noemen ze het Basis Volley 2-2. Remko Kenter is momenteel één van de trainers die bij Sliedrecht werkzaam is; hij heeft zich bereid verklaard om samen met Sabine Blomert en Peter van der Ven de NVVO Vt 2/3 clinic te verzorgen.

Remko Kenter: Remko heeft een rijk trainersverleden; sinds enkele jaren is hij voorzitter van Kids Volley Sliedrecht Sport en bestuurslid van deze vereniging.

Kids Volley is de mini volleybalafdeling. Remko ziet de minivolleybal-afdeling als een groeimotor en een fundament van de vereniging. In zo’n afdeling moet er een goede balans zijn tussen jongens en meisjes. Helaas is dat vaak niet zo. Remko is in Sliedrecht ook trainer van alle mini jongens. Tijdens de clinic zal hij vertellen hoe je jongens kan binden en boeien en waarom ze wel gaan volleyballen.

Daarnaast zal m.b.v. een demogroep diverse oefeningen laten zien. Daarbij zal hij ook diverse attributen en hulpmiddelen gaan gebruikten om het nog meer te laten aansluiten aan de belevingswereld van de jongens. Deze oefeningen zijn ook bruikbaar voor trainers die niet met deze doelgroep trainen. Remko is van mening dat er meer is dan alleen CMV volleybal voor kinderen tot 12 jaar. Hij is een groot voorstander van varianten zoals smashbal, beachvolley, Urban Volley, speeltuinen, multisport en volleybalbootcamps. Zodoende stond hij ook met andere aan de basis van het Basis Volley 2-2.

Sabine Blomert: Sabine heeft diverse jaren ervaring met het trainen van mini jongensteams. Daarnaast stond ze aan de basis van de ontwikkeling van het Basis Volley 2-2. Ze maakt deel uit van de Kids Volley commissie van Sliedrecht Sport. In het dagelijks leven is ze docente in het speciaal onderwijs. Daarbij oud speelster van het eerste damesteam van Ekspalvo. Sabine zal tijdens de clinic het e.e.a. vertellen en laten zien over Basis Volley 2-2. Basis Volley is een nieuwe methode om kinderen te boeien en te binden voor het volleybal. Basis Volley is een 2 tegen 2 vorm waar de kinderen veel bewegen, veel balcontacten hebben en waar de smash al snel naar voren komt. Deze nieuwe methodiek is ontwikkeld bij Sliedrecht Sport en bevindt zich nu in de eind testfase.

Peter van der Ven: Peter is de uitvinder van het Kaboembal wat later in het smashbal is overgegaan. Peter heeft veel ervaring in het geven van clinics en doet dit vol passie. Peter krijgt het iedere keer weer voor elkaar om vanuit een creatieve gedachte oefeningen te verzinnen die jongens binden en boeien. Vanuit deze creatieve gedacht heeft Peter ook bijgedragen aan de ontwikkeling van het Basis Volley 2-2. Tijdens de clinic zal Peter ingaan op het smashbal. Het smashbal wordt door een aantal verenigingen al omarmt. Peter zal diverse oefeningen tonen waar men jongens mee kan binden en boeien maar ook zijn deze oefeningen inpasbaar voor de ’gewone’ volleybaltraining.