• Publicatie 05-11-2018

Laura Dijkema gaat #Playunified challenge aan

Deze week is het de Week van Respect! Natuurlijk is respect iets van iedere dag, maar deze week staat het vol in de schijnwerpers: respect voor jezelf, elkaar en de omgeving waarin je leeft.

Dit jaar richt Nevobo de aandacht in de Week van het Respect op het (letterlijk) verder in contact brengen van sporters met en zonder verstandelijke beperking.

De 38-jarige Harm heeft Laura Dijkema uitgedaagd voor een wedstrijdje volleybal. Laura heeft de uitdaging geaccepteerd en gaat binnenkort samen met Harm volleyballen.

Naast Harm komt ook de droom van nog dertien andere bijzondere sporters via de #PlayUnified campagne uit. Zij gaan binnenkort met o.a. Ireen Wüst, Epke Zonderland, Arjen Robben en Femke Heemskerk de uitdaging aan.

Help jij ook mee aan een inclusieve sportwereld?

Afgelopen zomer waren de Special Olympics Nationale Spelen in de Achterhoek een groot succes. Een onvergetelijke ervaring, waar we nog steeds van nagenieten. Sportevenementen zijn en blijven dan ook de kern van Special Olympics, maar het is tijd voor een nieuwe stip op de horizon: een inclusieve sportwereld. Om inclusie te vergroten, is, om te beginnen, meer ontmoeting en begrip nodig. Sport is in onze ogen bij uitstek de plek waar mensen zonder en met een verstandelijke beperking elkaar ontmoeten, samen emoties beleven en begrip voor elkaar ontwikkelen. Maak jij een ontmoeting mogelijk? Help jij mee aan een inclusieve sportwereld?

Play Unified

Play Unified is een middel om tot een meer inclusieve sportwereld te komen, waarbij de kracht en impact van sport wordt gebruikt om sporters zonder en met een verstandelijke beperking écht met elkaar te verbinden. Play Unified maakt ontmoetingen in de sport mogelijk. Denk hierbij aan samen trainen, een overwinning vieren of samen een nederlaag verwerken. Mensen met en zonder verstandelijke beperking sporten samen in de samenleving. De #PlayUnified-campagne creëert onderlinge zichtbaarheid, begrip en enthousiasme.

#PlayUnified campagne; hoe doe jij mee?!

Heb jij de Play Unified campagne op social media al gezien? Zoek #PlayUnified op Twitter, Facebook, Instagram en deel, like en retweet.

Ken jij ook een sporter met een verstandelijke beperking die gek is op volleybal? Help jij mee om zijn/ haar droom te vervullen bij jouw club? Uiteraard zijn er sportidolen die jouw sporters graag uitdagen, maar misschien is het kansrijker om dicht bij huis te beginnen. Heeft hij/ zij altijd al eens met het eerste willen volleyballen? Of willen smashen met de burgemeester? Of misschien willen scoren tegen een buurmeisje? Laat deze sporter een filmpje maken om hem/ haar of het team uit te dagen! Let’s Play Unified!

Stappenplan voor jouw eigen Play Unified uitdaging

 1. Wie gaan wij uitdagen?
   Bedenk samen met de sporter die jij kent wie hij/ zij gaat uitdagen. Heb je iemand of een team in gedachte?
 2. Neem het op!
   Film jouw sporter maximaal dertig seconden met je telefoon (liefst horizontaal).
 3. Stel jezelf voor
   Laat jouw sporter zichzelf voorstellen. Wie ben je? Wat is je favoriete sport?
 4. Ga de uitdaging aan!
   Laat jouw sporter zijn/ haar idool uitdagen en geef aan wat de uitdaging inhoudt. Bijvoorbeeld 'Wij dagen het eerste team van <vereniging> uit om een potje te komen volleyballen met de beste volleyballer van <woonplaats>! Durven jullie het aan? Let’s Play Unified!' Gooi aan het einde van het filmpje bijvoorbeeld een bal richting de camera.
 5. Plaatsen op social media
   Tevreden met het filmpje? Dan komt het belangrijkste onderdeel; het plaatsen van het bericht op social media! Anders krijg je geen aandacht voor de uitdaging van jouw sporter.
 6. Posten maar!
   Vergeet bij het posten van het bericht niet het account van de uitgedaagde te taggen en #PlayUnified in je bericht te vermelden. Verder kun je natuurlijk ook je eigen sportvereniging taggen, lokale media, etc. Hoe meer tags, hoe meer aandacht!