• Publicatie 16-10-2018

Vier nieuwe clubs aan de slag met zitvolleybal

Het aantal verenigingen met zitvolleybal in het aanbod is in 2018 gestegen van 17 naar 21 clubs. Daarnaast is Nevobo met een aantal clubs in gesprek die overwegen te starten met zitvolleybal.

Het WK zitvolleybal dat afgelopen zomer in Nederland heeft plaatsgevonden heeft een versnelling gebracht in de ambitie om het zitvolleybal in Nederland te versterken.

Afgelopen zomer vond het multi event Volley2018 plaats op Nederlandse bodem. Een groot volleybalevenement, waarin de drie Olympische volleybaldisciplines werden verenigd: de EK Beachvolleybal, de WK Zitvolleybal én het EK volleybal voor jongens onder 20 jaar. Volley2018 was méér dan topprestaties op het veld en de geweldige sfeer op de tribunes. Vele side-events zorgden voor een heerlijke volleybalsfeer in de steden en veel actie en betrokkenheid.

Leanne Kraak, manager side-events van Nevobo: “Door de drie evenementen samen te organiseren en uit te lichten hebben we het zitvolleybal extra kunnen promoten. We hebben nog veel meer mensen laten ervaren dat dat een fantastische sport is, voor mensen met én zonder beperking.”

Dat laten ervaren gebeurde ook met het splinternieuwe mobiele zitvolleybalveld, dat in aanloop naar het WK zitvolleybal in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation in gebruik is genomen. Hiermee kan zitvolleybal in elke binnen of buitenruimte zichtbaar gemaakt worden. Het veld heeft afgelopen zomer op prominente locaties gelegen zoals Utrecht CS, Olympisch Stadion, Arnhem CS en het Gelredome.

In de Nederlandse competitie en bij de Nederlandse clubs is zitvolleybal hét voorbeeld van een geïntegreerde sport. Spelers met een beperking, deelnemers met een blessure en sporters zonder beperking gaan binnen één mixteam voor het snelle spel. Iedereen kan meedoen. Alleen op internationaal niveau zijn de seksen gescheiden en moet je een geclassificeerde beperking hebben om bijvoorbeeld mee te mogen doen aan de Paralympische Spelen. Op deze manier kunnen mensen met een blessure in staand volleybal toch hun sport blijven doen. Oud-international Chaine Staelens speelt bijvoorbeeld ook al jaren zitvolleybal.

Nevobo heeft de ambitie om samen met de clubs het zitvolleybalaanbod in Nederland verder uit te breiden. Zowel in het aanbod voor volwassenen als voor jeugd. Overweegt jouw club ook te starten, neem dan contact op met Hans Mater. Vanuit de samenwerking met Johan Cruyff Foundation ondersteunen we clubs zowel met visie ontwikkeling als praktische zaken.

Geïnteresseerd om het mobiele zitvolleybalveld in te zetten om de sport te promoten? Ook daarvoor kun je bij Hans Mater terecht.