Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 13-09-2018

Finalisten Vereniging van het Jaar bekend!

Sudosa Desto naar de finale in de categorie sport!

Ambassadeurs en juryleden uit de sport,- en cultuurwereld hebben afgelopen weken alle provinciewinnaars van de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ het vuur aan de schenen gelegd.De verenigingen werden door middel van een interview getoetst op thema’s als: maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Iedere vereniging haalde alles uit de kast om straks in aanmerking te komen voor de titel: Vereniging van het Jaar 2018. In de categorie sport zijn de finalisten: Volleybalvereniging Sudosa-Desto uit Assen, Rugbyclub The Big Bulls uit Almelo en Basketbalvereniging Crackerjacks uit Amersfoort. Volgende week worden de winnaars bekend gemaakt.

Ambassadeurs sport: Robbert Kemperman en Alexander Brouwer
De sportverenigingen kregen een bezoek van beachvolleyballer Alexander Brouwer en hockeyer Robbert Kemperman. Robbert Kemperman zei na afloop: “We hebben een duidelijk beeld van de verenigingen gekregen. Het is mooi om te zien dat deze verenigingen niet alleen een belangrijke rol spelen in het leven van de mensen die bij de vereniging aangesloten zijn, maar ook in de gemeenschap. Er zit zoveel meer achter een vereniging”

Dit zijn de drie finalisten in de categorie sport
Ook bij de sportverenigingen was het moeilijk om drie finalisten te selecteren. Het was een nek-aan-nek race met uiteindelijk de keuze voor de volgende finalisten in willekeurige volgorde:

Volleybalvereniging Sudosa-Desto uit Assen 
Is een maatschappelijk betrokken vereniging waar sport en plezier voorop staat. Het is een echte familieclub met een groot saamhorigheidsgevoel. Deze vereniging heeft een sportaanbod voor een zeer brede doelgroep. Speciale aandacht gaat uit naar de jeugd. Ze organiseren schoolvolleybaltoernooien en wijkgebonden volleybaltrainingen en proberen zo het jeugdvolleybal te stimuleren.  Er zijn diverse samenwerkingen met het onderwijs, het AZC (trainingsgroep vluchtelingen), de buurtvereniging en andere sportverenigingen (o.a. op het gebied van veilig sportklimaat, rookvrije generatie, maar ook samenwerking op het gebied van persoonlijke sportontwikkeling). De ontwikkeling voor de sporter staat centraal. Het maakt eigenlijk niet uit welke sport je beoefent als je maar plezier hebt en jezelf kan ontwikkelen.


Rugbyclub The Big Bulls uit Almelo is een mooie kleine club met een hoge betrokkenheid van de leden. Zelfredzaamheid, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid zijn termen die bij deze club passen. De trots is hun clubhuis, van ontwerp tot bouwen: alles is gerealiseerd door de leden. Het resultaat is een prachtig clubhuis, energie neutraal, duurzaam, onderhoudsvrij en multifunctioneel inzetbaar. Ook maatschappelijk zijn zij zeer actief. Zo organiseren zij een dagbesteding voor jongeren met een cognitieve achterstand en start er binnenkort een traject met gedetineerden. Met de kernwaarden van rugby -namelijk respect, discipline en eigen kracht- hopen ze de jongeren perspectief te bieden richting een opleiding en werk. Deze club realiseert veel met relatief weinig leden, iedereen doet mee.

Basketbalvereniging Crackerjacks uit Amersfoort 
Is een vereniging die in twee jaar tijd van een naar binnen gerichte organisatie en nauwelijks zichtbaar voor de buurt en gemeente, is veranderd in een vereniging die volop actief is in de samenleving. Het is nu een goed lopende vereniging, vol ambitie en met een grote groep vrijwilligers. Een club met passie en maatschappelijke impact. Crackerjacks werkt samen met scholen, langdurig zieken, werkzoekenden, gehandicapten, het AZC, de biljartvereniging en speciaal onderwijs. Zij gaan actief de wijken van Amersfoort in met 3x3 (buiten-) basketbal en ontwikkelen programma’s met andere (sport-) verenigingen om laagdrempelig sporten en participatie te stimuleren bij jongeren. Crackerjacks wil verbinden en iedereen in Amersfoort basketbal laten ontdekken en ervaren, maar ook laten genieten van de spectaculaire sport en kansen bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Ze zetten zich samen in voor een positief sportklimaat waarin iedereen zich prettig voelt en welkom is.

Masterclasses van professionals voor de winnaars
De uiteindelijke winnaars van de verkiezing winnen Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de verenigingen extra in de schijnwerpers te zetten.

Verenigingen uit 71% van de gemeenten in Nederland deden mee
Verenigingen in heel Nederland werden aan het begin van het jaar uitgedaagd hun verenigingsverhaal te delen via verenigingvanhetjaar.nl. In 71% van alle gemeenten in Nederland deden verenigingen mee aan de verkiezing. Per provincie werd de vereniging met de meeste stemmen en hoogste beoordeling provinciewinnaar.

De kracht van sport- en cultuurverenigingen in de schijnwerpers
Dit jaar vindt de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ voor het eerst plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. De ingezonden verhalen van alle winnende verenigingen zijn terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl.

Achtergrond verkiezing Vereniging van het Jaar
Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen. Verenigingen zijn voor mensen niet alleen fysiek, maar ook zeker sociaal heel belangrijk. Tom van Kuyk, Sponsorstrateeg Rabobank Nederland: “Deze verkiezing is een mooie manier om het verenigingsverhaal in de schijnwerpers te zetten. Verenigingen krijgen een steeds belangrijkere rol in de samenleving. We zien dat ze meer gaan samenwerken met andere clubs, een maatschappelijke rol innemen en druk zijn met thema’s als integratie en duurzaamheid. Verenigingen dragen bij aan een gezondere en sociale samenleving en dat mag gezien worden!”