• Publicatie 19-07-2018

Team:Fit: "Op enig moment valt het kwartje!"

Op dinsdag 17 juli organiseerde Team:Fit een inspiratiebijeenkomst in Utrecht. De vele deelnemers waren op zoek naar kennis en inspiratie om hun kantine gezelliger en gezonder te maken.

Volleybal-international Jeroen Rauwerdink nam de aanwezigen mee in wat gezonde voeding voor hem betekent. “Let op wat je eet, en niet zozeer de hoeveelheid. Voel aan je lichaam wat de behoefte is. Heb ik bijvoorbeeld na mijn training behoefte aan veel eten, dan mag dat ook. Ik let er wel op dat ik niet te veel suiker en vet eet. Vooral na het eten van suiker volgt een dip waarna het lang duurt voor je weer energie krijgt. Het heeft voor mij ook jaren geduurd om te achterhalen wat mijn lichaam nodig heeft. Als je ouder wordt, is dat nog belangrijker in verband met herstel.” Veel diëten rusten volgens Jeroen op het principe ‘minder eten’. “Daar ben ik het niet mee eens. Je merkt aan je lichaam wanneer je te veel eet: dan word je vermoeider en zwaarder. Na een zware inspanning mag je echter innemen wat je verloren hebt.”

Een rondje langs de tafels leverde uitspraken, vragen en tips op als: 

 • Kleine veranderingen kunnen het verschil maken: kleine uitdeelzakjes chips in plaats van grote, minder keuze in het snoepassortiment. Twaalf verschillende chocoladerepen is echt niet nodig, en een deel verkoopt niet eens goed. 
 • Met weinig moeite is iets lekkers te maken, en je kunt ook een voorraad aanleggen met handige producten, zoals diverse voorbereidde salades en broodjes van Sligro. 
 • Je moet veel dingen proberen om te ontdekken wat werkt. Wees niet bang dat het veel tijd kost, want frituren is uiteindelijk ook veel werk en in dezelfde tijd heb je iets gezonds gemaakt. 
 • Zorg dat je producten er lekker uit zien en in het zicht liggen. Als het vers oogt, gaat de aandacht er eerder naar uit. Ook folders of posters met daarop mooie producten springen in het oog. 
 • Uitproberen is goed, maar soms moet je iets wat langer volhouden om te zien of het werkt. Dat kan nog steeds in kleine hoeveelheden, maar geef het een periode de kans. Zet bijvoorbeeld in de wintermaanden eens een langere periode een winterse soep in de aanbieding. 
 • Probeer lokale sponsors te vinden die je kunnen helpen investeren in gezonde producten, zeker in de beginperiode. Denk verder dan alleen de bakker en de supermarkt. Ook een lokale verzekeringsmaatschappij of bank kan je financieel ondersteunen. 
 • Kijk eens naar mogelijkheden om gezonde producten in te zetten als beloning. Bijvoorbeeld bij het behalen van een stap van het zwemdiploma ontvang je een (leuk verpakt) zakje snacktomaatjes of een stuk fruit. 
 • Promoot het drinken van water en gebruik combideals (een broodje met een flesje water voor een leuke prijs). 
 • Het kan helpen mensen van verschillende achtergronden en leeftijden in je ‘team’ te hebben. Zo kun je verschillende groepen binnen je sportkantine bereiken. 
 • Kijk naar je doelgroep. Waar bij de ene sportvereniging iedereen enthousiast is om gezondere producten te proberen, zal het bij de andere vereniging meer weerstand oproepen. Kijk wie van je bezoekers het meest ontvankelijk zijn voor verandering en ga daarmee eerst aan de slag. 
 • Gebruik je kassasysteem om de verkoop van je producten in de gaten te houden. Als je ziet wat goed en minder goed loopt, kun je daar je assortiment op afstemmen. 
 • Er waren ook vragen: hoe ga je om met het (soms grote) prijsverschil tussen gezonde en ongezonde producten? Als je een frietje hebt voor 2 euro maar een salade kost 6 euro, dan valt de keuze eerder op ongezond. Wat dat betreft geldt ‘meten is weten’. Probeer je gezonde assortiment (zeker in de beginperiode) wat goedkoper te prijzen en je ongezonde producten juist wat duurder te maken zodat je daar meer winst uit haalt. Je moet echter wel de marge op je producten in de gaten houden. 
 • Kan er subsidie aangevraagd worden voor een gezondere sportkantine? Bijvoorbeeld voor een koelvitrine? In feite is de ondersteuning door Team:Fit gesubsidieerd, maar er zijn wel verhalen bekend van clubs die bijvoorbeeld een watertappunt gesubsidieerd hebben gekregen via de gemeente. Ook daar is het natuurlijk mogelijk een sponsor te zoeken. 

Klik hier voor het hele artikel van de Team:Fit inspiratiesessie.