Ruim 200 vrijwilligers waren aanwezig bij het Volleybalcongres Foto: Rudy Biekart
Ruim 200 vrijwilligers waren aanwezig bij het Volleybalcongres Foto: Rudy Biekart
  • Publicatie 14-06-2018

Inspiratie en kennisdeling bij Volleybalcongres

Bekijk hier de workshoppresentaties

In de sportieve omgeving van Papendal bezochten zaterdag 9 juni ruim 200 vrijwilligers uit het volleybal het Volleybalcongres. Het programma was gericht op bestuurders, trainers / coaches, scheidsrechtercoördinatoren en overige enthousiaste kaderleden van volleybalclubs.

Onder leiding van ex-beachvolleybalinternational Marloes Wesselink, die de volleybalwereld als geen ander kent, werd de dag afgetrapt door Nevobo-voorzitter Peter Sprenger en directeur Guido Davio. Zij lieten hun licht schijnen op het thema van de dag: Celebrate Volleyball in relatie tot al het moois dat er gebeurt bij de volleybalclubs in het land en de ambities die er leven. Uiteraard werd er daarbij volop aandacht besteed aan de drie fantastische events die over een maand van start gaan: de DELA EK beachvolleybal, de WK Zitvolleybal en het EK Jongens U20.

Vervolgens was het woord aan ex-international Debby Stam, die vanuit haar expertise als diëtiste en coach bij Team:Fit inspireerde hoe lokale verenigingen, ook zonder eigen kantine, een bijdrage kunnen leveren aan een gezonder aanbod in de kantine.

The spark
Jamie Morrison, bondscoach van de Nederlandse dames, was het bevlogen sluitstuk van de plenaire sessie. In zijn energieke presentatie liet hij zien hoe hij met zijn team met dagelijkse beslissingen werkt aan zijn langetermijnvisie. Centraal in zijn verhaal stond ‘the spark’, waarmee de bondscoach doelde op de passie en energie die nodig is om het volleybal in Nederland verder te helpen, te beginnen bij de onmisbare rol van de clubs en hun trainers.

Workshopsessies
 Na de plenaire sessie gingen de deelnemers uiteen naar één de workshops. Het aanbod workshops was divers en varieerde van onderwerpen over professionalisering, trainersbegeleiding tot gedifferentieerde techniektraining. Iedere deelnemer volgde twee workshoprondes van een uur.

Op deze pagina vind je alle workshoprondes mét de PowerPoint-presentaties.

Netwerken, zitvolleybal en EK-beker
De workshoprondes werden afgewisseld met een netwerklunch waarbij de liefhebbers ook zelf in actie konden komen op het mobiele zitvolleybalveld onder leiding van zitvolleybalinternationals. De bezoekers konden daarnaast met een VR-bril een virtuele blik werpen op de volleybalevents van de afgelopen periode en op de foto te gaan met de officiële DELA EK Beachvolleybalbeker. Bovenal werd er veel uitgewisseld door deelnemers onderling, het Volleybalcongres is tenslotte dé gelegenheid van het jaar om je collega-bestuurder, -trainers, -coaches en -scheidsrechtercoördinatoren uit het hele land uit te horen.

Een ‘energiesessie’ van Fabio D’Agata van SPAT en een afsluitende borrel vormden de afsluiter van het Volleybalcongres 2018. We wensen de deelnemers veel energie toe om de opgedane ideeën in de praktijk te brengen en kijken er naar uit elkaar volgend jaar weer te treffen bij het Volleybalcongres 2019!

Ervaringen teruglezen met #Volleybalcongres
Bezoekers deelden hun ervaringen tijdens het Volleybalcongres massaal op Twitter. #Volleybalcongres nam zaterdag zelfs de tweede plaats in als ‘trending topic’. Krijg een indruk via https://twitter.com/search?q=volleybalcongres.