Landskampioen Abiant Lycurgus (fotohoogendoorn)
  • Publicatie 18-05-2018

Licentietoewijzingen Eredivisie bekend

Nagenoeg alle teams die zich dit seizoen hebben gehandhaafd in de Eredivisie Volleybal mogen in het seizoen 2018-2019 uitkomen op het hoogste niveau van Nederland. De poules worden compleet gemaakt met vier teams uit de Topdivisie. Beide promovendi, Sliedrecht Sport (heren) en Ecare Apollo 8 (dames), en bij de heren de nummer 2, VoCASA mogen als nieuwkomers het hoogste podium betreden. Voor de laatste plek in de Eredivisie dames is de nummer 2 van de Topdivisie OBEG Donitas als eerste benaderd. Aan de hand van het oordeel en advies van het onafhankelijke expertpanel heeft de directie van de Nevobo hiertoe besloten. De betreffende teams zijn hierover in de afgelopen periode geïnformeerd.

Sinds twee en een half jaar zijn de Eredivisie organisaties en de Nevobo gezamenlijk aan de slag om uitvoering te geven aan het Eredivisieplan 2016+. Komend seizoen is het 2e seizoen met de nieuwe opzet van de licentievoorwaarden, waarin meer aandacht is voor de beleidsmatige, sportieve en financiële ambities en continuïteit van de verenigingen. Het licentiesysteem moet bijdragen aan een hoger niveau van de Eredivisie, onder meer in prestaties, in aandacht en uitstraling en in commerciële aantrekkingskracht.

De licentieaanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijk expertpanel. Op basis van het advies van het expertpanel kent de Nevobo de licenties toe aan de volgende verenigingen voor de Eredivisie Volleybal voor het seizoen 2018-2019.

Eredivisie Volleybal HerenEredivisie  Volleybal Dames
Abiant LycurgusCoolen-Alterno
Draisma DynamoEurosped
TT Papendal/ArnhemFlynth Flamingo's  Activia (FAST)
SV Land TaurusTT Papendal/Arnhem
Seesing Personeel OrionRegio Zwolle  Volleybal
Coníche  Topvolleybal Zwolle Springendal-Set-Up'65
Advisie/SSSSliedrecht Sport
ZaanstadVC Sneek
Sliedrecht  SportEcare Apollo 8
VoCASANering Bogel VC Weert (o.v.b.) / OBEG Donitas (o.v.b.)*


Bij de heren treedt niet alleen de promovendus maar ook de nummer 2 toe uit de Topdivisie. Dit is het gevolg van de terugtrekking van Vallei Volleybal Prins nadat zij de zaken niet meer rond kregen en de stichting het faillissement heeft aangevraagd. 

*Bij de dames is de licentieaanvraag van Nering Bogel VC Weert niet positief beoordeeld en zij hebben dientengevolge geen licentie toegekend gekregen. Op basis van het meermaals eenzijdig overschrijden van deadlines en niet nakomen van toezeggingen, heeft de directie van de Nevobo na oordeel en advies van het onafhankelijke expertpanel hiertoe besloten. Weert heeft hier bezwaar tegen ingediend bij het Bondsbestuur. Dit bezwaar is afgewezen. Tot en met 27 mei staat de mogelijkheid open hier tegen in beroep te gaan. Aan OBEG Donitas, de nummer 2 uit de Topdivisie, is gevraagd of zij aan deze plek in de Eredivisie invulling willen geven.

Toekomst

“De Eredivisieclubs hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om aan de nieuwe licentie-eisen te voldoen. Dit toont aan dat er een gedeelde ambitie is om de Nederlandse Eredivisie sterker te maken”, zegt Guido Davio, algemeen directeur van de Nevobo. “Tegelijkertijd merken we dat we met elkaar minder hard vooruit gaan dan we zouden willen. Het realiseren van de collectieve ambities is een continu proces, waarbij er nog voldoende uitdagingen zijn op het gebied van organisatiekracht, sportieve kwaliteit, accommodaties, bereik en financiële slagkracht van de Eredivisie Volleybal. Komend jaar gaan we met elkaar in gesprek om te evalueren, de lijn voorwaarts vast te stellen en waar mogelijk te versnellen.”