Foto: Tjerk Laan
  • Publicatie 17-04-2018

VS2 geldt ook nog in 2018-2019

VS2 en Vaardigheidstrraining blijven ook komend seizoen naast elkaar bestaan

Zoals wij al eerder berichtten, onder andere op deze site en via een mailing aan de scheidsrechtercoördinatoren van onze clubs, zal de opleiding Verengingsscheidsrechter-2 (VS2) op den duur helemaal worden vervangen door de Vaardigheidstraining voor scheidsrechters. Omdat er echter nog veel onduidelijk blijkt te zijn bij clubs, is besloten beide systemen ook nog komend seizoen naast elkaar te laten bestaan.

231 opleiders bij clubs
Het accent binnen die Vaardigheidstraining ligt minder op spelregelkennis, maar meer op waarneming, houding van de scheids en het positief managen van de wedstrijd.Dit voorjaar werden al 19 opleidingen voor het geven van Vaardigheidstrainingen afgerond, voor de zomer volgen er nog vijf. In totaal werden zo 231 verenigingsexperts opgeleid om de module Vaardigheidstraining zelf te gaan geven, bij de eigen club, maar ook bij verenigingen in de buurt.

Vanuit de gegeven opleidingen tot verenigingsexpert hebben we feedback gekregen. Hieronder reageren we vast op een aantal van die punten.

Een veel gehoorde reactie is dat de inhoud van de Vaardigheidstraining niet duidelijk verwoord was. Wij zullen daarom voor het einde van de zomer met een ‘spoorboekje’ te komen, waarin we heel duidelijk verwoorden waarvoor de training bedoeld is, voor wie en wat de gewenste omstandigheden zijn om een goede training te geven.

Sommige deelnemers gaven aan (bijna) niets geleerd te hebben. De Vaardigheidstraining is opgezet om onervaren tot weinig ervaren scheidsrechters in de praktijk handvatten mee te geven, de inhoud is dus minder ‘nieuw’ voor ervaren scheidsrechtercoördinatoren. Met hun ervaring en inbreng kunnen zij binnen de training de minder ervaren verenigingsopleiders juist inspireren.

Sommige opleidingen verliepen niet helemaal zoals wij deze voor ogen hadden, vaak omdat de groep te groot was, of er juist te weinig deelnemers waren.  Op basis hiervan hebben wij een minimaal en maximaal deelnemersaantal benoemd, deze zullen verwerkt worden in het eerder genoemde ‘spoorboekje’. Sowieso zal iedere deelnemer aan de reeds gegeven opleidingen nogmaals worden uitgenodigd om een training bij te wonen. Deze extra training is geen verplichting, maar vanzelfsprekend raden wij diegene die een minder goede ervaring hebben opgedaan van harte aan nog eens te komen.

Op- of aanmerkingen, toevoegingen of andere zaken met betrekking tot deze en al onze andere opleidingen kun je kwijt via volleybalacademie@nevobo.nl. Wil je deelnemen aan een reeds geplande opleiding tot scheidsrechtervaardigheidstrainer, klik dan hier,

Voor alle duidelijkheid nog één keer de regels die in seizoen 2018-2019 gelden:

Je mag deelnemers opgeven voor de VS2, zelf de workshop geven en de PVB laten afnemen door de erkende PVB beoordelaar.

Of

Je organiseert binnen je club de begeleiding voor scheidsrechters, rondt dit af met de spelregeltoets en de Vaardigheidstraining (gegeven door een opgeleide verenigingsexpert) en de scheidsrechters hoeven geen PVB meer af te leggen.