De Nieuwe Generatie van Simokos bij aanvang van het door hen georganiseerde SportGala
  • Publicatie 20-10-2016

De Nieuwe Generatie van Simokos

Jonge garde waarborgt toekomst van de club

Het bestuur van volleybalvereniging Simokos is van mening dat enthousiasme een prima drijfveer is tot succes. Daarom gaf het een groep enthousiaste jongelingen binnen de club carte blanche om de clubliefde onder met name de jeugdleden te laten groeien en bloeien. En zo meer van hen binnen Simokos als vrijwilliger actief te krijgen. ‘De Nieuwe Generatie’ was geboren en heeft haar eerste successen inmiddels geboekt. Hoe hebben zij zichzelf op de kaart gezet en hoe verwezenlijken zij hun doelen?

Sportief coachen
Omdat het bestuur van Simokos groot belang hecht aan sportiviteit en veiligheid, kregen de trainers en coaches van de club de module ‘Sportief coachen’ voorgeschoteld. Daar ontstond het idee voor ‘de Nieuwe Generatie’.

SportGala als aftrap
‘Jongeren zijn initiatiefloos en nemen weinig verantwoording’, was de heersende gedachte bij de club in Grootebroek. Om het tegendeel te bewijzen, vormden een aantal jeugdleden van Simokos, onder leiding van Ine Klosters, een projectgroep. Om de groep te introduceren, werd al snel het idee voor een SportGala geboren. ‘Wij zullen laten zien dat wij wel degelijk iets op poten kunnen zetten. En als wij het kunnen, kunnen onze clubgenoten dat ook’, was de motivatie van gebombardeerd voorzitter Santhosh, Lizanne, Wessel, Ferdy en Yacintha.

De Nieuwe Generatie
De groep maakte een eigen Whatsapp groep aan en ging aan de slag. Als snel was de eerste meeting (‘expres niet vergadering genoemd omdat het een stuk minder serieus klinkt’) gepland. ‘We werden het "jeugdige bestuur" genoemd, maar wij besloten ons te presenteren als "DE NIEUWE GENERATIE". Toetreden tot een bestuur klinkt vrij serieus, maar je aansluiten bij de Nieuwe Generatie leek ons een stuk laagdrempeliger.’

Er werd een logo ontworpen om te laten zien dat de groep serieus bezig was met het neerzetten van iets groots, iets blijvends. ‘We zijn gaan brainstormen en zochten onze inspiratie door te kijken naar onze teams en trainers. Belangrijkste uitkomst was voor ons dat de leden het voor het zeggen zouden moeten hebben. En dat we de clubliefde die in hen zat, er uit moesten halen.’

Van beste trainer tot beste barhanger
De Nieuwe Generatie ontwierp een poster voor het gala, waar heel veel reactie op kwam. ‘We riepen op kandidaten op te geven voor onze verkiezing; van beste trainer/coach tot beste jeugdspeler, sportman, vrijwilliger, maar ook barhanger. En we loofden een sportiviteitsprijs uit voor het team van het jaar.’ Na de eerste stemronde maakte de groep de genomineerden bekend. De banners met hun gezichten werden in de entreehal opgehangen zodat iedereen wist wie ze waren, waarna de genomineerden stemmen probeerden te winnen.

Ondertussen waren de voorbereidingen voor het gala in volle gang. Naast de gebruikelijke DJ stonden een optreden van een jeugdlid en een gastoptreden van een volleybalmoeder op het programma. Oranje’s Kirsten Knip werd bereid gevonden een prijs uit te reiken, naast de wethouder en andere bekende clubgezichten.

Op 30 april betraden de leden in gala een ware ballroom. De fotograaf op de rode loper, op de foto met ‘the ball of fame’, een dance act, DJ en band zorgden voor een ideale omlijsting. De leden van de Nieuwe Generatie presenteerden zich, maar ook de helden van de club, verkozen door de Nieuwe Generatie, werden niet vergeten. ‘Wie de grootste held was, kozen wij. Voor ons is een held iemand die zijn emotie durft te tonen, te delen en te maken.

De Nieuwe Generatie blijft vernieuwen
Na het gala werd de groep uitgebreid met twee nieuwe leden, zodat over een jaar of twee de oudsten het stokje gerust kunnen overdragen. ‘We zien nu dat veel jeugdleden meteen actief worden binnen de club. Ze worden hulptrainer, halen hun VT2 en zijn bereid bij activiteiten te helpen. Wij zijn allemaal kinderen van de club, daarom willen we ons inzetten voor de toekomst van Simokos. Ook al gaan we ooit ergens anders spelen, de band die wij met Simokos hebben blijft.... Over twintig jaar zitten onze kinderen in de Nieuwe Generatie, wij zullen onze clubliefde op hun overbrengen.’