Volleybalcongres
Celebrate Volleyball
Volleybalverenigingen zijn het hart van onze sport. Er gebeuren lokaal zoveel goede en mooie dingen, zonde om die niet met elkaar te delen! Op 9 juni 2018 is dat dan ook één van de hoofddoelen van ‘Celebrate Volleyball’, de naam van het 6e Volleybalcongres.Dit jaar is er niet alleen een boeiend programma voor clubbestuurders, ook trainers, coaches en scheidsrechtercoördinatoren kunnen 9 juni nieuwe ideeën opdoen. De vereniging ben je immers met elkaar! Voor meer informatie over de verschillende workshops, klik dan hier Workshop omschrijvingen.
Bij de workshop omschrijvingen hieronder wordt aangeduid voor welke functie de workshop mogelijk interessant kan zijn. Het betekent niet dat je als bestuurder niet aan een workshop mag deelnemen die geselecteerd is voor arbitrage.
(B) - bestuurder
(T) – trainer/ coach
(A) – arbitrage coördinator
Meld je hier aan voor het volleybalcongres.
Programma Volleybalcongres 2018
10.00 – 10.30 Aanmelding en ontvangst
10.30 – 11.30 Plenaire sessie
11.45 - 12.45 Workshopronde 1
12.45 - 14.00 Netwerklunch
14.00 - 15.00 Workshopronde 2
15.15 - 16.15 Interactieve plenaire sessie
16.15 – 17.00 Borrel
1.Scoren met gastvrijheid (B/T/A)
De meeste clubs worden gerund door een kleine groep vrijwilligers (bestuurders, trainers, mensen achter de bar, etc), laten we ze ambassadeurs noemen. Deze clubambassadeurs hebben grote invloed op de gastvrijheid van jouw vereniging. Met hen hebben al je leden, maar ook de tegenstanders, immers het meest contact. En nieuwkomers vaak als eerste. Voorzitter Iris van Maurik deelt in deze workshop haar ervaringen.
2.Trainersbegeleiding, de normaalste zaak van de wereld (B/T)
Trainers en coaches vervullen een cruciale rol in het verenigingsleven. Zij zorgen voor een groot deel voor het plezier dat kinderen (en volwassenen) aan hun sport beleven. Toch blijft het voor veel clubs lastig om genoeg goede trainers te vinden én te houden. Een trainersbegeleider kan daarbij helpen. In deze workshop vertelt voorzitter Olaf waarom en hoe WHV werkt met trainersbegeleiders.
3.Kids Volley: variatie in het aanbod voor jeugd (B/T)
Verenigingen met een jeugdafdeling die op zoek zijn naar inspiratie en vernieuwing in het aanbod laten wij graag kennis maken met Remko Kenter van Sliedrecht Sport. Zo kunnen kinderen deelnemen aan Smashball, beachvolleybal en multisport, waarbinnen kinderen ook met andere sporten in aanraking komen.
4.Super Saturday! (B)
Hoe kun je een gezellige, betrokken, gastvrije sfeer binnen je vereniging creëren? Dorien Maris zal namens de evenementencommissie van haar vereniging WVC Volley vertellen hoe de organisatie in elkaar steekt, welke samenwerkingen er gemaakt worden en wat het haar club oplevert.
5.JOIN volleybal (B)
Deze zomer staat een uniek mega-evenement, waarin de drie olympische volleybaldisciplines worden verenigd, op de kalender: de DELA EK Beachvolleybal, de WK Zitvolleybal én het EK Jongens <20. Net als in 2015 rondom de WK Beach en EK Dames, is ook dit jaar een sportstimuleringscampagne aan het multi-evenement gekoppeld. Leanne Kraak-Schmidt, manager side-events van de Nevobo, bespreekt graag welke kansen er voor jouw club voor het oprapen liggen.
6.Slimme partnerships versterken elkaar (B)
Steeds vaker zijn sponsoren op zoek naar het versterken en uitruilen van waarden. In ons geval tussen de beleving van volleybal en de (kern)waarden en ambities van de sponsor zelf. Tijdens deze workshop deelt Jelle Hilarius zijn ervaringen vanuit de Eredivisie organisatie Coniche Topvolleybal Zwolle.
7.Het geheim achter een succesvol open grastoernooi (B)
Hajraa is een begrip in volleyballand. Het is dan ook het grootste volleybaltoernooi op gras van Europa! Hoe houden zij hun fanbase op orde, hoe zorgen ze ervoor dat teams elk jaar weer naar Eindhoven terugkomen? Namens de organisatie deelt Rob Engels de succesfactoren van het evenement dat dit jaar haar 40-jarige jubileum viert.
8.Professionaliseren binnen een volleybalvereniging (B/T)
Professionaliseren binnen een volleybalvereniging? Dat kan! Volleybalvereniging Avior uit Deventer heeft met hulp van het lokale Sportbedrijf en de Nevobo een professional in dienst genomen om de vereniging structureel te versterken. Mieke Tip, de professional in dienst bij Avior, zal vertellen hoe de samenwerking tot stand is gekomen, wat zij binnen de club doet, wat dat (nu al) oplevert, maar ook waar ze tegenaan loopt. Tim van Beek zal namens Sportbedrijf Deventer toelichten waarom het deze samenwerking is aangegaan en wat het hen oplevert.
9.Zeggenschap in de sporthal/kantine (B)
De gemeente gaf Ecare Apollo 8 uit Borne enkele jaren geleden de kans om de nieuw te bouwen sporthal te beheren. Daarnaast hadden ze inspraak over de indeling van de hal en kregen ze de kantine in eigen beheer. Martin Reesink en Rob Honigh hebben dat traject van A tot Z meegelopen en delen graag hun ervaringen, tips en tricks. Een niet te missen workshop voor wie ook (meer) zeggenschap over de sporthal en/of kantine wil krijgen!
10.Talentontwikkeling (T/B)
Hoe ziet de jeugdopleiding in Nederland eruit? Welke rol speelt de club daarin? Hoe ziet een opleidingstraject binnen een (middel)grote club er uit? Hoe ga je daar als kleine club mee om? En wat kan een lokaal of regionaal initiatief/samenwerkingsverband hierin betekenen? Technisch directeur Bram Ronnes en een clubvertegenwoordiger geven in hun workshop antwoord op al deze vragen.
11.Binden en boeien van jongens (B/T)
Om jongens te binden en boeien, is het goed om je aanbod af te stemmen op hun behoeften. Deze inspiratiesessie, bestemd voor bestuurders, jeugdcommissies, technische commissies en trainers van verenigingen, leert je hoe je dat op beleidsniveau kunt doen. Allard Jongsma is de ervaren workshopleider die de deelnemers gaat helpen om in een interactieve sessie tot een actieplan te komen.
12.Gedifferentieerde techniektraining (T)
Differentiatie aanbrengen in je training zorgt dat iedereen op zijn eigen niveau kan ballen. Tijdens deze workshop gaat Rogier van Meggelen met de aanwezigen actief op zoek naar verschillende vormen van differentiëren, op een manier die je meteen kunt toepassen in je eigen trainingen.
13.Sportief opvoeden; hoe doe je dat? (T)
Als trainers weten we vaak heel goed hoe we een service-pass aan moeten leren en hoe een rotatie-systeem werkt. Veel lastiger wordt het als we het hebben over omgaan met verlies en winst, het eigen niveau inschatten of respect hebben voor een tegenstander. We gaan er vanuit dat dit eigenlijk wel vanzelf gebeurd. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met de sportieve opvoeding van kinderen.
14. Zichtbare en onzichtbare factoren van talentherkenning (T/B)
De workshop van John Willems van de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) en Sebastiaan Platvoet (docent/onderzoeker Talent Identification & Talent Developer) is voor trainers die zichtbare zaken als techniek, fysiek, houding en gedrag bij jonge volleyballers beter willen leren herkennen.
15.Gamification voor scheidsrechterscoördinatoren (A/B)
Heb je met veel inzet je (regio)scheidsrechtersbestand op orde, dan is het zaak dit zo te houden en je scheidsrechters te blijven motiveren. In deze workshop van Mariska van der Poel (Spatverandert.nl) maak je kennis met het inzetten van gamification - oftwel speltechnieken - om jouw scheidsrechters te binden en te behouden.
16.“Mag ik ook scheidsrechter worden?” [A/B]
Dat zinnetje klinkt een scheidsrechtercoördinator als muziek in de oren. In deze workshop van Henny Nijboer, opleidingsfunctionaris Handbalverbond, krijg je diverse tools om de omgeving en sfeer zo aantrekkelijk te maken, dat nieuwe scheidsrechters zich aanmelden omdat ze zich welkom en gewaardeerd voelen.