Accommodatie
Om de volleybalsport te beoefenen zijn sportaccommodaties nodig. Afhankelijk van het aantal leden, doelstellingen en ambities van een vereniging kan de behoefte aan sportaccommodaties variabel zijn. Ook maatschappelijke ontwikkelingen bepalen de inzet, inrichting en ontwikkeling van sportaccommodaties. Op deze pagina vind je informatie over in- en outdoor accommodaties.
Veel gemeenten hebben te maken met bezuinigingen en dit kan resulteren in hogere kosten voor de vereniging, maar dit kan juist ook kansen bieden om te komen tot meer zeggenschap voor de vereniging. Wanneer je als vereniging meer zeggenschap krijgt over de accommodatie waar je tot nu toe alleen huurder was, dan biedt dat kansen nieuwe activiteiten te organiseren en wellicht meer inkomsten te genereren.
Beachvolleybal is booming! Het aantal beachvolleyballers stijgt nog steeds enorm. Geen wonder ook dat ook het aantal beachvolleybalaccommodaties blijft groeien. Bij de één kun je wekelijks trainen en vrij spelen, de ander organiseert vooral toernooien. Op deze pagina lees je alles over het starten van een beachafdeling en de aanleg van een beachaccommodatie; van het plan tot de aanvraag van een classificatie voor jullie accommodatie.
De outdoor beachlocaties schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook 'binnen' is beach is booming. Er komen ook meer indoorlocaties al, veel gevestigd in oude fabriekspanden of hallen, die zich daar uitermate goed voor lenen. Een prachtig nieuw leven kan worden gegeven aan panden die doorgaans al lang leeg staan door er een sportaccommodatie van te maken. Om een indoorlocatie te realiseren in een dergelijk pand, moet je natuurlijk ook een plan van aanpak maken en optrekken met de gemeente en/of andere sportaanbieders.
Vaak zijn gemeenten eigenaar van de accommodaties en dragen zij zorg voor het beheer en de exploitatie. Daarnaast zijn er commerciële partijen actief die zowel eigenaar zijn of in opdracht van gemeenten het beheer en de exploitatie verzorgen. Door wijzigingen van het gemeentebeleid, zie je steeds meer dat verenigingen de exploitatie verzorgen.
De nieuwe Drank- en Horecawet biedt voor zowel sportverenigingen als gemeenten de kans een extra impuls te geven aan een verantwoord schenkbeleid in de sportkantine. Deze nieuwe wet is een goede aanleiding om de naleving van leeftijdsgrenzen te verbeteren. De sport neemt duidelijk stelling waar het gaat om alcoholgebruik onder jongeren onder de 18 jaar. Alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar kan en mag absoluut niet plaatsvinden in de sportkantine. Ook het voorkomen van rijden onder invloed vanuit sportvereniging is een thema dat extra aandacht verdiend binnen de sport.